Koliko državi vrijede sportski uspjesi?

Bh. košarkašice ispisale su historiju i obradovale naciju. Slavlje i na terenu, jer nakon 22 godine čekanja ušle su među osam najboljih reprezentacija Evrope.

Sjajna generacija Zmajica pokazala je kvalitet, talenat, zalaganje – i šta trud i rad mogu donijeti. A dok traje slavlje, traju i čestitanja i tapšanja po ramenu.

Tako je, uglavnom, svaki put kada naši sportisti naprave svjetske uspjehe, koji nisu rijetkost.

Ali idemo li dalje od toga i koliko kao država imamo pravo prisvajati njihove uspjehe ako znamo da su ulaganja u sport na veoma niskom nivou?

Da sistem u Bosni i Hercegovini ne funkcioniše najbolje kada je riječ o dodjeli sredstava uspješnim sportistima, pokazalo je i pismo federalnog premijera Fadila Novalića.

On je od resorne ministrice Zore Dujmović zahtijevao da se osigura finansijska podrška našim košarkašicama. Njihov rad i zalaganje, kako je rečeno, rezultirali su vrhunskim uspjehom i on mora predstavljati obavezu državnim i javnim institucijama da osiguraju podršku i vrednuju njihovu predanost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79