Koliko je do danas vakcinisano stanovnika u BiH?

U BPK Goražde posljednjih dana raste broj građana zainteresiranih za vakcinaciju, a u zdravstvenim ustanovama zadovoljni su dosadašnjim procentom imuniziranih.

Dosad je u BPK vakcinisana gotovo četvrtina stanovništva. Prema riječima direktorice Zavoda i jedinog epidemiologa u BPK, dr. Medine Bičo, prvu dozu primilo je 5.668 osoba, a drugu njih 2.397.

Susjedne države

– To je ukupno 24,9 posto stanovništva, s tim da nemamo zvanične podatke o tome koliko se naših sugrađana vakcinisalo u susjednim državama, a pretpostavljam da je u pitanju značajan broj. Kad se u obzir uzme procent, odmah smo iza KS, te možemo reći da smo zadovoljni – kaže dr. Bičo te dodaje da su građanima trenutno na raspolaganju vakcine proizvođača „AstraZeneca“ i „Sinopharm“.

Izostala je klasična kampanja pa je relativno visok procent vakcinisanih rezultat rada zdravstvenih radnika te činjenice da se, za razliku od pojedinih kantona, vakcinacija odvija u svim ambulantama domova zdravlja u Goraždu, Ustikolini i Prači, a vakcinalni punkt otvoren je i u zgradi Zavoda za javno zdravstvo.

– Sve uz veliki trud zdravstvenih radnika, koji građane pozivaju putem telefona, a koriste i priliku, kada dođu zbog drugih usluga, da im objasne značaj vakcinacije. Mogu doći i bez poziva, a kod pacijenata koji to nisu u mogućnosti, koji nisu pokretni ili ih nema ko dovesti, vakcinaciju vršimo u kućnim uvjetima – kazao je za Dnevni Avaz direktor Doma zdravlja u Goraždu, dr. Edin Čengić.

Prema zvaničnim podacima, do 22. avgusta na području FBiH prvom dozom vakcinisano je 314.400 stanovnika ovog entiteta, dok je drugu dozu primilo 191.007 ili manje od 11 posto od ukupnog broja punoljetnih građana. Najbolje rezultate u procesu imunizacije imaju KS, BPK i Tuzlanski kanton, a najlošije Livanjski, Unsko-sanski i Zapadnohercegovački.

Četvrti val

Uz vakcinisane u Srbiji, čiji broj nije poznat, ali i oko 2.000 osoba koje su već preboljele infekciju koronavirusa, procent vakcinisanih u četvrtom valu pandemije u BPK je veći, ali zdravstveni radnici upozoravaju na poštivanje mjera i još jednom podsjećaju na značaj vakcinacije.

– Vidimo da je zaista mali procent potpuno vakcinisanih građana koji imaju tešku kliničku sliku, koji završe na respiratoru ili smrtnim ishodom. To vidimo prema podacima i iz drugih država, ali i kod nas – pojašnjava dr. Čengić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79