Koliko je koštala Skakina ‘avantura’ u Monaku?

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, koji još čeka zvanično imenovanje, Abdulah Skaka bio je na utrci Formule 1, koja je jučer vožena u Monaku.

Bivši gradonačelnik grada Sarajeva snimljen je neposredno prije početka utrke, kamerama Sky Sporta, dok je šef tima Mercedesa Toto Wolff davao izjavu za tu medijesku kuću.

Skaka je, čini se, sa velikim interesovanjem slušao izjavu koju je Wolff davao za Sky, i uživao u glamuru kneževine Monako.

Danas smo pokušali dobiti komentar od bivšeg gradonačelnika glavnog grada BiH, ali se nije javljao na naše pozive.

Zanimljvo je da Abdulah Skaka nije jedini poznatiji Bosanac i Hercegovac koji je prisustvovao trkačkom vikendu u Monaku. Ranije su viđeni i kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko i njegov veliki prijatelj Senijad Ibričić, koji je prije nepunih sedam dana završio fudbalsku karijeru.

Svi oni koji su prisustvovali jučerašnjoj utrci u Monte Carlu, morali su izdvojiti velike sume novca kako bi došli do ulaznica.

Kako prenosi GP1.hr. za ovogodišnju VN Monaka, za petak su se mogle nabaviti ulaznice od oko 215 KM, dok je cijena za subotu bila već duplo veća. Za nedjelju se cijena ulaznica još jednom uduplava, i dostiže više od 780. KM. Sve ove cijene su za ulaznice, a jasno je kako je smještaj u Monaku zasigurno vrtoglavo skup, tako da se fanovi često odluče boraviti u Nici ili obližnjim manjim gradovima poput Mentona s kojim je Monako dobro povezan željezničkim linijama. Ulaznice za iduću godinu su već u prodaji.

Iako ne možemo sa sigrnošću tvrditi, prema informacijama koje se mogu pročitati na interenetu, za trodnevna kartu u VIP-u, bilo je potrebno izdvojiti i preko 15 hiljada eura, plus smještaj, plus ostali  troškovi…Nismo uspjeli pitati Skaku koliko ga je koštala vikend avantura u Monaku, s obzirom da, kako smo to već napomenuli, nije odgovarao na naše pozive, ali možemo konstatovati da se u trenutku kada je šef tima Mercedesa Toto Wolff davao izjavu, nalazio u VIP-u.

Inače, na utrci za Veliku nagradu Monaka slavio je Meksikanac Sergio Perez, a iza njega kroz cilj su prošli Carlos Sainz, te Max Verstappen.

Ambasadorska funkcija

Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva nakon nekoliko mjeseci čekanja početkom ovog mjeseca, konačno je dobio agreman države Katar te od danas počinje procedura za njegov odlazak i početak mandata ambasadora BiH u Kataru.

Inforadar je prvi bio u posjedu dopisa koji je danas stigao u sjedište Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH, u kojem Ambasada Katara u BiH obavještava MVP BiH o prihvatanju Skake za ambasadora.

„Ambasada Države Katar u BiH izražava poštovanje Ministarstvu vanjskih poslova BiH i ima čast obavijestiti da su nadležni organi Države Katar prihvatili kandidaturu Nj.E. Abdulaha Skake za opunomoćenog i izvanrednog ambasadore Bosne i Hercegovine, rezidentnog u Državi Katar“, navedeno je, između ostalog, u dopisu iz Ambasade Katara.

Podsjetimo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici koja održana 23. decembra prošle raspravljalo je o prijedlogu za imenovanje bivšeg sarajevskog gradonačelnika Abdulaha Skake za novog ambasadora naše zemlje u Kataru. Za njegovo imenovanje glasali i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji ga je i predložio na ovu dužnost, kao i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva. Iako je glasao protiv ovakve odluke, činjenica je da Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS-a, nije povukao vitalni nacionalni interese u roku od 72 sata.

Inače, nedavno je aktuelna gradonačelnica Sarajeva protiv svog prethodnika podnijela krivičnu prijavu za, kako smatra, kriminal težak više stotina hiljada eura. Abdulah Skaka je sve negirao, nazivajući optužbe neugodnim i zlonamjernim pokušajem njegovog diskreditiranja. Na potezu je Kantonalno tužilaštvo.

Kako je prenosio portal Istraga.ba, bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka jetokom 2019. godine za vrijeme svog gradonačelničkog mandata, ‘pojeo’ i ‘popio’ 93 hiljade maraka. Godinu kasnije, tokom pandemije virusa korona, Skaka je potrošio 52 hiljade maraka. U to ne računamo ono što je plaćao biznis karticom kojom je raspolagao.

Navodi se još da je od 18. januara 2019. godine, pa sve do 31. 12. 2020. godine, Abdulah Skaka  naredio da se iz budžeta Grada Sarajeva ukupno isplati 145 hiljada konvertibilnih maraka na ime troškova u “ugostiteljskim objektima”. Tokom 2019. godine gradonačelnik je kako je navedeno, ‘pojeo i popio ‘93 hiljade maraka. Godinu kasnije, tokom pandemije virusa korona, Skaka je potrošio 52 hiljade maraka. U to ne računamo ono što je plaćao biznis karticom kojom je raspolagao.

Hrane i pića se najviše konzumiralo preko firme Ibes Catering. Tako je, prema jednom računu, od 26.11. 2019. godine toj firmi plaćeno 5266 KM. Početkom jula iste godine, račun izdat 4.7. 2019., IBES cateringu je plaćeno 6200 KM, dok je petnaest dana ranije ured gradonačelnika Skake u Swisshotelu u Sarajevu potrošio 6000 KM. Najveći račun u 2019. godini je onaj od 31. maja 2019. godine, kada je za hranu i piće IBES cateringu plaćeno 9014 KM. Trošilo se još u hotelu Vidikovac, Hotelu Pino Nature, u Vinoteci i u “Četiri sobe gospođe Safije”. Pilo se i jelo, na račun Grada, i u Restoranu Bendtbaš, restoranu Vidikovac, ali i čevabdžinici Ferhatović. Tokom 2020. godine, bivši gradonačelnik je jeo malo manje. Za nhranu i piće je potrošio je ukupno 51.899 KM. U restoranu Popay u Sarajevu je 25. februara 2020. godine potrošeno 3950 KM. IBES Catering je ponovo prednjačio, ali najvći pojedinačni račun je plaćen AEMS UR Gostionica. Pred kraj decembra, 28.12. 2020., tu je potrošeno 5733 KM. I sve je platila Gradska uprava kojom je tada rukovodio gradonačelnik Abdulah Skaka, piše Istraga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79