Koliko je objekata u KS prekršilo zabrane?

U nekoliko ugostiteljskih objekata možete ući uz prethodnu rezervaciju ili poziv te ako ste stalna mušterija. Pred ulazom nakon što pokucate otključavaju se vrata i gosti mogu ući.

U jednom sarajevskom hotelu, nakon ulaza u restoran, dobijate ključ od sobe i kartice, te slobodno ručate i pijete kafu, a u slučaju dolaska inspekcije možete reći da ste gost i pokazati ključ hotelske sobe.

Podsjećamo, Vlada KS u cilju smanjenja broja zaraženih donijela je odluku da se na 15 dana zatvaraju svi ugostiteljski objekti, te da se može vršiti samo šalterska prodaja ili kućna dostava.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove su otkrili da li su zabilježili takvo kršenje donesenih mjera.

– Inspektori se do sada nisu susretali sa situacijama koje opisujete u upitu, niti smo imali prijava u kontekstu navedenog. Međutim, u periodu lockdowna zabilježena su dva kršenja zabrane rada ugostiteljskih objekata, a radilo se o radu bez odobrenja, dok su u jednom slučaju kršenje evidentirali policijski službenici. U oba slučaja su izdati prekršajni nalozi i naložena zabrana rada, u skladu sa Zaključkom Vlade KS – kazala je za Faktor Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Ističu kako im je upućeno nekoliko neosnovanih prijava koje su se odnosile na rad “kafića”.

– Međutim u momentu inspekcijske kontrole utvrđeno je da se radi o sportskom klubu, gdje profesionalni igrači treniraju uz poštivanje epidemioloških mjera – navela je Brdarić.

Ističe da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo poduzela sve radnje i mjere u cilju adekvatnog odgovora epidemiološkoj situaciji usljed pandemije izazvane koronavirusom.

– Sanitarni inspektori, raspoređeni u dvije smjene, svakodnevno vrše nadzore na terenu i danima vikenda kod svih subjekata uključujući i ugostiteljske objekte, za koje i dalje na snazi zabrana rada u KS, izuzev prodaje putem šaltera i kućne dostave – pojašnjava sagovornica, te dodaje:

– Postupajući po naredbama kriznih štabova i zaključaka Vlade KS kantonalni sanitarni inspektori od početka 2021. godine do danas na području KS izvršili su ukupno 3.181 inspekcijski nadzor, donijeli 878 rješenja sa korektivnim mjerama, te izdali 339 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 506.396 KM.

Ističe kako će inspekcijske aktivnosti na terenu biti nastavljene u skladu sa donesenim naredbama i preporukama na snazi sve do eventualno donesenih novih naredbi ili zaključaka nadležnih organa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79