Koliko je realno da braća Mamić završe u “bosanskom Alcatrazu”?

Foto: 24sata

Mi o tome možemo govoriti samo hipotetički, ali realna mogućnost postoji, kazao je ministar pravde BiH Josip Grubeša odgovarajući na pitanje koliko je realno da braća Mamić služe kaznu u novom zatvoru “bosanski Alcatraz”.

Grubeša je pojasnio da kada Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske dostavi Ministarstvu pravde BiH pravosnažnu presudu, odredit će koji je nadležan Sud da bi se navedena presuda mogla priznati i izvršiti u Bosni i Hercegovini.

– Ako bi se ustanovilo da bi to bio Sud BiH, onda bi osuđenik izdržavao kaznu zatvora u državnom zatvoru. Ali, ako bi bio nadležan neki od entitetskih sudova onda se kazna izdržava u nekom od entitetskih zatvora. Kad govorimo o entitetskim zatvorima na području Federacije BiH, to su zatvori u Zenici, koji je jedini zatvor zatvorenog tipa, te zatvori u Mostaru, Busovači, Orašju i Bihaću, koji su zatvori koji imaju i poluotvoreni i otvoreni dio. Što se tiče razloga sigurnosti, oni ne mogu biti temelj da se zatvorenik koji je osuđen od strane entitetskog suda smjesti u državni zatvor. U tom slučaju pitanje njegove sigurnosti će se morati garantovati u okviru sistema izvršenja krivičnih sankcija tog nivoa vlasti. U državnom zatvoru kaznu izdržavaju samo lica kojima je kaznu zatvora izrekao Sud Bosne i Hercegovine, uz stanovite izuzetke utvrđene zakonom, ali sigurnost osoba koje nisu pod ingerencijom našeg zatvora nije jedna od tih iznimki. Istina je da je ovo ustanova koja ima maksimalnu sigurnost, većina osuđenika i pritvorenika služe kaznu sami u ćeliji, najbolji su uvjeti osigurani prema europskim standardima i svaki zatvorenik ima onoliko kubnih metara prostora koliko mu garantuju naši propisi, ali i europske konvencije – kazao je Grubeša za Jutarnji.

Zdravka Mamića čekaju i nove optužnice i suđenja. Grubeša je pojasnio je li moguće da ga se izruči po tim optužnicama, ako je riječ o krivičnim djelima počinjenima nakon potpisivanja sporazuma dviju država.

– Gospodin Mamić nije izručen zbog toga što su radnje za koje je osuđen počinjene prije potpisivanja Sporazuma o izručenju između BiH i Republike Hrvatske, a taj sporazum izričito propisuje da se vlastiti državljanin može izručiti samo ako je krivično djelo počinjeno nakon potpisivanja istog. Ne mogu o novim optužnicama i ishodu postupaka po istim unaprijed govoriti, to bi od mene kao ministra bilo deplasirano. Ali, u svakom slučaju, ako takvi zahtjevi dođu, sud će to cijeniti i donijeti odluku – rekao je on.

Također, kazao je i da Zoran i Zdravko Mamić i u BiH mogu tražiti odgodu izvršenja kazne.

– Mogu, u tom pogledu te pogodnosti su vrlo slične kao i u Hrvatskoj, te se sve ono što se odnosi na druge osuđenike odnosi i na njih – kazao je ministar pravde BiH.

S obzirom na to da je njegova kao ministra zadnja kad je riječ o izručenju, u slučaju da dođe do novog zahtjeva za izručenje i da se Zdravko Mamić pozove na to da je u Hrvatskoj politički progonjen, pojasnio je da li bi to utjecalo na odluku.

– Vrlo je nezgodno o tome govoriti hipotetski, ali sigurno bi se cijenio i taj segment. Ako bi se donosila odluka, sve bi se, kako se kaže, moralo staviti na stol, sve bi se moralo uzeti u obzir. Imali smo već sličnih slučajeva. Pri donošenju odluke o izručenju, BiH traži da će država koja traži izručenje poštivati sve međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava, odnosno da izručena osoba neće biti podvrgnuta nehumanom i nečovječnom postupanju. Ako se ogluši na takve naše zahtjeve, mi tu osobu onda nećemo izručiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79