Koliko je u Kanton Sarajevo stiglo vakcina, koliko je vakcinisano i revakcinisano građana?

Do 19. sedmice u Kanton Sarajevo stiglo je 32.435 doza vakcina, a ukupno je do sada dato 25.676 doza.

Kazala je to za Faktor dr. Anisa Bajramović, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, i dodala da je obje doze do sada primilo 1.712 osoba.

– U Kanton Sarajevo stigle su vakcine različitih proizvođača. Dopremljeno je 15.650 doza AstraZeneca vakcina koje su utrošene za prvu dozu. Stigle su i 4.494 doze Pfizer vakcina (u ovu brojku uračunato je dva puta po 1.596 i dva puta po 36 doza), te još 1.230 osoba koje su vakcinisane prvom dozom. Dopremljene su i 9.102 doze Sinovac vakcine, od čega su vakcinisani i revakcinisani uposlenici i Turske ambasade. Potom 1.884 doze puta dva za prvu i drugu dozu (osobe će tek biti revakcinisane) građana KS (većina za nepokretne pacijente i građane u Zetri) te dio Ministarstva sigurnosti BiH (za njih je donirano 4.980 vakcina za prvu dozu). Također, stiglo je i 3.189 doza Sinopharm vakcina za prvu dozu – navela je Bajramović.

Zanimalo nas je i kako teče revakcinacija u Kantonu Sarajevo.

– Za sve one koji se trebaju revakcinisati nakon 21-28 dana, doze su osigurane i nalaze se u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH dok ne dođe vrijeme za revakcinaciju. Za Sinovac već je dostavljena i daje se, a za AstraZenecu, s obzirom na to da se revakcina daje nakon dva-tri mjeseca, čeka se donacija iz Srbije i doze koje trebaju stići preko COVAX mehanizma, i osigurane su – kazala je Bajramović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79