Koliko košta grobno mjesto u BiH: Ne isplati se umirati

Cijene grobnih mjesta u Bosni i Hercegovini kreću se od 700 do 1.400 KM, ovisno o gradu i groblju, a neki gradovi se suočavaju s nedostatkom prostora.

U Banjaluci, cijena grobnog mjesta na lokaciji Vrbanja iznosi 1.400 KM, dok je na Pobrđu 994,50 KM s PDV-om. Održavanje grobnog mjesta godišnje košta dodatnih 24 KM.

U Sarajevu, kupovina zemljišne parcele s godišnjom naknadom košta 1.178,50 KM, ali trenutno nema raspoloživih mjesta za rezervaciju. Kupovina grobnog mjesta sa izgrađenim nišanima košta 5.683 KM, a sa izgrađenim spomenikom 6.443,10 KM, uz godišnje održavanje od 8,5 KM.

U Laktašima, grobno mjesto u gradskom groblju košta 800 KM, dok u Bijeljini cijena iznosi 678,60 KM za kompletno uređeno mjesto.

Neki gradovi se suočavaju s nedostatkom prostora za sahranjivanje. Na lokaciji Pobrđe u Banjaluci prostorni kapaciteti su pri kraju, a planirano proširenje infrastrukture na lokaciji Vrbanja predviđa 4.700 novih grobnih mjesta. U Sarajevu je aktivno samo groblje Vlakovo, dok su ostala groblja otvorena za ukope samo u prethodno rezervisana mjesta. Groblja u Laktašima i Bijeljini trenutno imaju dovoljno prostora za sahranjivanje.

Inflacija i povećanje troškova života prisiljavaju mnoge uprave grobalja na povećanje cijena usluga. Gradsko groblje Banjaluka planira povećanje cijena zbog rasta troškova, dok Gradsko groblje Bijeljina nastoji održati cijene usluga u saradnji s gradskom upravom, kako bi služilo javnosti, a ne samo ostvarivalo profit.

Iako je smrt neizbježna, cijene i nedostatak prostora za vječni počinak dodatno opterećuju građane Bosne i Hercegovine..

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79