Koliko nas je koštala gradnja državnog zatvora i ko će biti smješten u njega?!

Koliko nas je koštala gradnja državnog zatvora i ko će biti smješten u njega?!


Gradnju su pratile brojne afere, između ostalih i istraga o navodnom pranju novca. Od jeseni bi mogao primiti prve stanovnike – osuđenike za najteža krivična djela sa dugogodišnjim kaznama zatvora.

Od kamena temeljca do presijecanja vrpce 14 godina. Od početka izgradnje do otvaranja šest godina.

Utrošeno 40 miliona eura – dijelom kreditnih sredstava, dijelom pomoć međunarodnih donatora i vlada, a dijelom i budžetskih sredstava.

“Jučer dok sam prolazio kroz dokumentaciju, malo me posjetilo na neki filmski triler. Sve je krenulo iz novembra 2002.godine sa PIC-om pa su onda uslijedila različita dešavanja, prebacivanja loptice, problemi oko finansijske konstrukcije i mnogi drugi problemi. Čitajući sve to podsjetio sam se na ono što je možda i najbolja metafora političke situacije u BiH – da je sve nekako dva koraka naprijed korak unazad”, kazao je Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH.

“Ministarstvo pravde BiH je stavilo sve svoje stručnjake i raspoložive resurse na raspolaganje upravitelju zavoda. Samo upravitelj nije zavod njega čine ljudi – zaposleni i zatvorenici. A vjerujte mi nije lako i dug je put od praznog zatvorenog objekta do funkcionalne institucije”, kazao je Josip Grubeša, ministar pravde u BiH.

Ovdje će se naći osuđenici za najteža krivična djela sa dugogodišnjim kaznama zatvora poput Mevlida Jašarevića ili Zijada Turkovića. Kapacitet je 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Zavirite u unutrašnjost državnog zatvora u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

“Nisam siguran kad će moći da prime prva osuđena lica i da li će sva osuđena lica koja su osuđena od strane sudova BiH koja se nalaze u entitetskim zatvorima, odnosno u Republici Srpskoj biti prebačena na izdržavanje kazne zatvora ili odjeljenja pritvora u ovom državnom zatvoru”, kazao je Pero Dunjić, pomoćnik ministra pravde RS .


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija