Koliko puta ćemo ponoviti “Nikada više”!?

Bili su na početku svog putovanja kroz život. Bili su nečiji roditelji, kćerke i sinovi – bili su nečija sestra i brat. Bili su nečija polovica srca i čitava duša.

Iako su se često izgovarale snažne riječi “Nikada više”, suočavamo se s gorčinom stvarnosti – događa se iznova i iznova.

Likvidacije u Bosni i Hercegovini postaju sve učestalije, ostavljajući trag šoka koji ne jenjava. Imena poput jedva punoljetnog Farisa Pendeka, Saše Kulišića, Denisa Mrnjavca, Mahira Rakovca, Davida Dragićevića, Irme Forić, Azre Spahić i Alme Suljić, Sanele Trsten, Ariela Bogdanovića, ostaju strašne misli, podsjećajući nas na gorčinu stvarnosti nasilja, piše Crna hronika.

Prije gotovo 15 godina, kada je Amar Mistrić ubijen, odjeknula su obećanja: “Nikad više!”. Isto je bilo i prije osam godina, kada je život izgubio Dženan Memić. I prije devet zlo se nastavilo širiti, tada je stradala Jelena Opričić.

“Nikad više!” ponovilo se u mnogim još zločinačkim pohodima. Jer društva koja žele da budu “opasna”, da se boje njih, koje teže “brzoj lovi i moćnom autu” i forama; Što me gledaš?!, Znaš li ti ko sam ja!? – mora propasti!

Sumejja Dedović (25) izgubila je život na Stupu. Edvin Avdić (25) iz Goražda osumnjičen je za ovaj čin.

Jasmina Klico ubijena je u decembru 2020. godine. Elvir Hajdarević, njen kolega s posla, osuđen je na 11 godina zatvora.

Eldin Hodžić osuđen je na 35 godina zatvora za ubistvo Alme Karić u julu 2021. godine. Hodžić je brutalno zlostavljao Almu prije nego što ju je ubio.

Edina Odobašić (39) udavljena je u centru Bihaća u oktobru 2022. godine od strane svog supruga Enesa Odobašića, koji je dva dana kasnije izvršio samoubistvo vješanjem.

U maju 2023. godine, Muharem Subašić je u alkoholisanom stanju, nakon sukoba, sjekirom usmrtio ženu kod Tuzle.

Nermin Sulejmanović u svom krvničkom pohodu likvidirao oca, sina i svoju partnericu Nizamu Hećimović, a zatim objavio snimak na Instagramu.

Ovaj spisak nije samo niz imena. To su ljudi čiji su životi zauvijek ugašeni, porodice razorene, a društvo ozbiljno pogođeno.

Do tada, pitanje koje se nameće jest: Koliko puta ćemo ponoviti “Nikada više” prije nego što se nešto stvarno promijeni? Koliko još života treba biti ugašeno prije nego što se shvati ozbiljnost ovog problema?

Svaka ova žrtva ima ime, priču i porodicu koja plače za njima.

Bosna i Hercegovina, zajedno s vladinim institucijama, mora poduzeti korake prema promjeni. Svijest se mora podići, zakoni prilagoditi, a krivci pravilno procesuirati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79