Koliko se ljudi odreklo hrvatskog državljanstva i koliko to košta?

Prema zakonu, hrvatskog državljanstva mogu se odreći punoljetni hrvatski državljani koji imaju prebivalište u inozemstvu, a imaju i strano državljanstvo.

Prema najnovijem popisu stanovništva u Hrvatskoj, koji je tokom prošle godine proveo Državni zavod za statistiku (DZS), Hrvatska ima 3.888.529 miliona stanovnika. Godinama unazad priča se o iseljavanju stanovništva, a to je potvrdio i popis koji je pokazao da se broj stanovnika u Hrvatskoj smanjio za 9,25 posto u odnosu na popis iz 2011. godine, odnosno za 396.360 stanovnika.

Koliko se stanovnika odreklo hrvatskog državljanstva?

U 2021. godini otpuštene su 154 osobe, a četiri osobe su se odrekle hrvatskog državljanstva. U prvih četiri mjeseca ove godine, dvostruko više osoba odreklo se državljanstva.

U razdoblju od 1. januara 2022. do 1. maja 2022. godine 86 osoba je otpušteno iz hrvatskog državljanstva, dok se osam osoba odreklo hrvatskog državljanstva, potvrdili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Prema zakonu, hrvatskog državljanstva mogu se odreći punoljetni hrvatski državljani koji imaju prebivalište u inozemstvu, a imaju i strano državljanstvo.

Najčešći razlozi podnošenja zahtjeva za odricanje od hrvatskog državljanstva su lični razlozi, zaposlenje i školovanje, rekli su iz MUP-a.

Koliko se plaća odricanje državljanstva?

Da bi se hrvatski državljanin odrekao državljanstva dovoljna je izjava osobe koja svojom voljom, danom davanja izjave, gubi svoje državljanstvo. Također, punoljetna osoba nakon odricanja ne može ponovo steći hrvatsko državljanstvo.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su za N1 pojasnili i koliko se plaća odricanje državljanstva.

“Ako je zahtjev za prestanak hrvatskog državljanstva podnesen u Republici Hrvatskoj naplaćuje se upravna pristojba prema tarifnom broju 9. stavku 1. Uredbe o Tarifi upravnih pristojbi (“Narodne novine”, broj 92/21, 93/21 i 95/21) u iznosu od 2.520, 00 kuna. (oko 600 KM op. “SB”)

Za zahtjev za prestanak hrvatskog državljanstva podnesen u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu naplaćuje se upravna pristojba prema tarifnom broju 43. Uredbe o Tarifi upravnih pristojbi u iznosu od 3.150, 00 kuna. Ovom pristojbom obuhvaćene su sve upravne i konzularne radnje u postupku prestanka hrvatskog državljanstva”, navodi MUP.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79