Koliko se poštuje VTP pravilo na bh. planinama?

Prije tri dana Krizni štab naredio je uvođenje pravila VTP na skijalištima, na Bjelašnici i Igmanu. Ovog vikenda zabilježene su velike gužve na olimpijskim ljepoticama – pa smo odlučili provjeriti koliko se poštuju nove mjere.

Sunčan dan na Bjelašnici. Skijaši, šetači, brojni gosti u objektima, kao i u baštama uživaju u januarskom danu na olimpijskoj ljepotici.

Evo kolike su kazna ako gost nema VTP potvrdu na Bjelašnici i Igmanu

60 osoba u zatvorenom prostoru i 200 osoba na otvorenom prostoru nove su mjere koje je uveo Krizni štab KS. U suprotnom predviđene su velike kazne.

Pune ruke posla ima i ugostitelj Dževad Čustović. Vrlo brzo poslovanje je prilagodio novm mjerama.

”Ljudi poštuju, pitaju: šta nam treba, potvrda? I onda pokažu potvrde, testove i onda kažemo: sve uredu – izvolite. Tako da, hvala Bogu, dobro je… skijaši zadovoljni, snijega ima… zadovoljni smo i mi za sada”, kazao je Čustović za N1.

Svako od gostiju mora imati potvrdu o vakcinaciji, prebolovanoj koroni ili negativan test. To ljude, objašnjavaju ugostitelji, ne odbija od dolaska. Nije ni Adnu Ajanović koja je sa prijateljima iz Zavidovića došla ovdje.

“Ja se nadam da ih i drugu poštuju, ja se pridržavam. Da li su vam u ugostiteljskim objektima tražili potvrde? Pa… tek smo došli, kada smo uzimali skije nisu tražili potvrde nego su tražili da nosimo maske“, kaže Ajanović.

Primjetna obazrivost kod posjetitelja, vlasnika apartmana i ugostitelja.

”Mi smo tu u hotelu i mogu reći dosta se pravila poštuju. Sada na stazama ne znam… koliko mogu vidjeti napravljen je red”.

”Pridržavaju se mjera. Jučer smo htjeli ući u kafić i tražili su nam potvrdu o vakcinaciji. Znači nismo mogli ući bez potvrde. Tako da mislim da se poštuje”.

Nove mjere na Igmanu i Bjelašnici: Ulaz u zatvorene objekte od sada važi VPT pravilo

Svjesni opasnosti od koronavirusa su i oni najmlađi.

“Prebolovali smo koronu prošle godine. Ne bojimo se jer se pridržavamo mjera, koristimo dezinfekciju i kad ulazimo u hotel i kad izlazimo… Stalno znači”, kažu najmlađi.

I na Igman pristižu brojni posjetitelji. Pojedini pak prave svoje prve skijaške korake. Stalne inspekcijske kontrole prisutne su i ovdje. Strah od zaraze, ali i velikih kazni pravi red na planinama.

Video možete pogledati ovdje N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79