Koliko se ulaže u ljekarske specijalizacije u TK?

U doba pandemije koronavirusa ljekari specijalisti iz različitih oblasti u zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini su glavni nosioci borbe sa infekcijom i liječenjem pacijenata od najlakših do najtežih oblika bolesti. Više puta smo govorili o tome da su ljekari umorni i da su na izmaku snaga, a s druge strane je opštepoznata činjenica da specijalisti iz različih oblasti nisu na biroima za zapošljavanje. Da bi neka zdravstvena ustanova dobila specijalistu iz određene oblasti, potrebno je pet godina, uz ispunjavanje svih procedura.

Zdravstveni profesionalci su umorni, ne samo u UKC Tuzla nego u svim dijelovima naše zemlje, budući da su skoro više od godinu dana na prvim linijama odbrane od koronavirusa. Trenutno je pedesetak uposlenik ove zdravstvene ustanove zaraženo koronavirusom i oni su van procesa rada.

„64 je samo zbog kovida na bolovanju. Ukupan broj bolovanja se stvarno povećao i on nije neopravdan, to se ne može reći. On je već dostigao jednu cifru koja može da ugrozi proces rada“, kaže prof. dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC Tuzla.

Potrebu za specijalistima iz različitih oblasti javne zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini iskazuju početkom svake kalendarske godine. Tako je UKC Tuzla samo početkom ove godine iskazao potrebu za deset specijalista iz oblasti pulmologije i anesteziologije.

„Svakom treba da bude jasno, iskustvo se ne može nadoknaditi brojem. Mi kad izgubimo iz procesa rada jednog pulmologa ili infektologa ili specijalistu neke druge grane medicine, to se ne može zamijeniti zaposlenikom sa biroa“, dodaje Jusufović.

Dr. Šuhreta Alić, anesteziolog – reanimatolog UKC Tuzla ističe kako im najviše nedostaje svjež kadar, kadar koji bi se educirao u Respiratornom centru: „Respiratorni centar je odjeljenje intenzivne terapije, te je za edukaciju potreban duži period“.

Upravo je taj duži period uslovljen administrativnim procedurama. Zdravstvene ustanove dostavljaju prijedloge za specijalizacije gdje se u Zavodu za javno zdravstvo usklađuju sa normativima za svaku vrstu specijalizacije.

„Konačnu odluku o dodjeljivanju specijalizacija donosi Federalno ministarstvo zdravstva svojom odlukom za svaku godinu i za svaku ustanovu prema usklađenim potrebama i normativima“, objašnjava ministar zdravstva TK Božo Jurić (PDA).

UKC Tuzla potvrdu iz Federalnog ministarstva zdravstva za odobrenje ovogodišnjih specijalizacija još nije dobio. Ova zdravstvena ustanova za sada ima uposleno šezdesetak anesteziologa – reanimatologa i pulmologa, a posljednja generacija specijalizana iz ovih oblasti promovirana je prošle godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79