Koliko stanovnika BiH ima pristup internetu?

U BiH u ovoj godini 72,8 odsto domaćinstava ima pristup internetu, što je više za oko 0,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok 92,9 odsto domaćinstava ima pristup mobilnom telefonu, pokazuju prvi rezultati istraživanja koje je sprovela Agencija za statistiku BiH.

Rezultati su pokazali da je 65,7 odsto pojedinaca koristilo računar (Pi-Si, tablet, laptop i ostali prenosni uređaji sem pametnog telefona) u posljednja tri mjeseca, 23,8 odsto pojedinaca nikada nije koristilo računar, 7,6 odsto pojedinaca računar nije koristilo više od godinu dana, a 2,9 odsto računar nije koristilo više od tri mjeseca, a manje od godinu dana.

Iz Agencije navode da je 73,2 odsto pojedinaca u posljednja tri mjeseca zadnji put koristilo internet, 23,1 odsto nikada nije koristilo internet, 2,5 odsto pojedinaca koristilo je internet prije više od godinu dana, a 1,1 odsto koristilo je internet prije više od tri mjeseca, a manje od godinu dana.

Prema istraživanju, oko 77,8 odsto muškaraca koristi internet, te 69,3 odsto žena.

Kada je riječ o razlozima korištenja interneta u BiH u privatne svrhe ove godine, 90,6 odsto je navelo da je to zbog telefoniranja i video-poziva, 78 odsto zbog slanja onlajn poruka preko “Skajpa”, “Vajbera”, “Vocapa”, “Mesindžera” i drugih aplikacija, 68,3 odsto zbog učešća na društvenim mrežama, 67,2 odsto zbog traženja informacija o robama i uslugama, a 65,6 odsto zbog čitanja internet portala, časopisa i onlajn novina.

U BiH internet bankarstvo koristi 16,7 odsto pojedinaca, što je više za 8,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je riječ o vrstama proizvoda naručenih preko interneta, 56,1 odsto se izjasnilo da je to odjeća, obuća ili pribor, 21,6 odsto je naručivalo dobra za domaćinstvo, namještaj i kućni pribor, 18,8 odsto potrošačku elektroniku ili aparate za domaćinstvo, a 17,8 odsto sportsku opremu u koju nije ubrojana sportska odjeća i obuća.

Istraživanje je vršeno na uzorku od 6.457 domaćinstava, a podaci su prikupljeni putem telefonskog anketiranja.

Za ova istraživanja su uključena samo ona domaćinstva koja imaju bar jednog člana koji ima između 16 i 74 godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79