Koliko stanovnika Zeničko-dobojskog kantona je do danas vakcinisano?

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu do sada je prmililo više od 34.370 osoba, dok je dvjema dozama vakcinisano više od 20.710 stanovnika, podaci su to Instituta za zdravlje i sigurnost hrane koji koordinira raspodjelu i prikuplja podatke o vakcinisanim osobama u ovom kantonu.

U informaciji za javnost INZ je objavio da je 54,5 posto vakcinisanih u kategoriji 60+ godina, 19 posto među populacijom s hroničnim oboljenjima, dok 15,2 posto vakcinisanih čine zaposleni u zdravstvenom sektoru.

Nešto više od 10 posto je kategorija “ostalih”, a napominju da je u ZDK već ranije završena vakcinacija policije, vatrogasaca, članova javnih službi kao što su sudovi i tužilaštva, novinara, a već neko vrijeme provodi se i vakcinacija radnika u obrazovanju.

Vakcinacija u ZDK se provodi ili se provodila u dvanaest domova zdravlja u svim općinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona, Općoj bolnici Tešanj i Kantonalnoj bolnici Zenica te kantonalnom Zavodu za borbu protiv ovisnosti i Zavodu za medicinu rada, te u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

“Zvanični podaci govore da u Zeničko-dobojskom kantonu živi oko 290.000 punoljetnih građana. To znači da je u procesu imunizacije u samom kantonu do sada obuhvaćeno oko 12 posto punoljetnog stanovništva ovog kantona, i to oni koji su donedavno bili na listama prioriteta. O tačnom broju onih koji su vakcinisani van granica BiH ne postoji sigurna evidencija, jer se pretpostavlja da većina građana nije ispoštovala poziv da svoju imunizaciju u inostranstvu prijavi porodičnim ljekarima radi unošenja u zdravstvene kartone. Pretpostavlja se da je taj broj u ovom kantonu oko pet hiljada”, kažu iz INZ-a.

Ranija serološka istraživanja provedena na nekoliko hiljada uzoraka ukazuju da oko 40 posto stanovništva ovog kantona ima stečeni imunitet na Covid-19, što znači da bi se u nastavku masovnije imunizacije, tokom augusta, broj zaštićenih mogao povećati do poželjnih 60-70 posto ukupne populacije.

Prema informacijama INZ-a, u ZDK je stiglo 74.886 doza, a oko četvrtina vakcina koje su proslijeđene u vakcinalne centre će biti iskorištena tokom ove ili naredne sedmice uglavnom za revakcinaciju ranije vakcinisanih osoba.

“S obzirom na to da proces revakcinacije kod vakcina AstraZeneca traje znatno duže od ostalih, za očekivati je da broj potpuno vakcinisanih u skorije vrijeme znatno poraste”, dodaju iz INZ-a.

Iz instituta su s javnošću podijelili i podatak o vrstama do sada implementiranih vakcina. Najviše je stiglo AstraZenecinih vakcina, gotovo 33 hiljade, potom slijedi Pfizer – više od 22 hiljade te Sinofarm – više od 12 hiljada, kao i Sinovac – više od 7 hiljada vakcina. Vakcine Sputnik V, Moderna i Johnson & Johnson do sada nisu dolazile u ovaj kanton.

Također, navode da je prema njihovim informacijama van Bosne i Hercegovine, a najviše u Srbiji, vakcinisano blizu 5.000 osoba iz Zeničko-dobojskog kantona.

Potpuno vakcinisanje je obavljeno kod 4.612 osoba u Domu zdravlja Zenica, 1.896 u DZ Visoko, 1.382 u DZ Kakanj, 1.208 u DZ Žepče, 1.191 u DZ Tešanj, 1.164 u DZ Maglaj, 1.100 u DZ Zavidovići, 1.046 u Kantonalnoj bolnici Zenica, 727 u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, 707 u DZ Olovo, 533 u DZ Breza, 360 u DZ Vareš, 348 u DZ Usora, 272 u DZ Doboj Jug, 153 u Općoj bolnici Tešanj, 49 u Zavodu za medicinu rada i 40 u Zavodu za borbu protiv ovisnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79