Koliko su tačni imovinski kartoni političara u BiH?

Koliko je bh. političarima stalo da se uredi ova oblast, najbolji je pokazatelj činjenica da od 2013. godine ne funkcioniše ni parlamentarna komisija za sprečavanja sukoba interesa

Iako je u Bosni i Hercegovini svaki šesti građanin siromašan, staus velikog broja bh. političara odavno je premašio okvire, ne samo naše zemlje, već i zemalja Evropske unije.

Objavljeni imovinski kartoni: Pročitajte šta sve posjeduju bh. zvaničnici

Godinama u našoj zemlji na snazi su zakoni kojima nije moguće provjeriti istinitost podataka o porijeklu imovine- navedene u imovinskim kartonima. Podaci o imovinskom stanju bh. zvaničnika, koje je objavila Centranla izborna komisija, zaokupili su javnost ali otvorili i brojna pitanja, piše BHRT.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine predvidio je da izabrani zvaničnici, nakon što preuzmu mandate, popune formular u kojem će navesti svoje imovinsko stanje za sebe, kao i za članove domaćinstva. Zakon je predvidio da se podaci dostave, međutim, istinitost je nemoguće provjeriti, jer za to nije nadležna nijedna institucija.

Pogledajte šta sve posjeduje Bakir Izetbegović

“To praktično znači da se u njih može unijeti bilo šta bilo kakve informacije koje ne moraju biti tačne bez iakvih posljedica i za navođenje neistinitih informacija a i u slučaju da postoji neka vrsta nezakonitog bogaćenja apsolutno ne postoje nikave posljedice”, kaže Ivana Korajlić, iz Transparency Internationala u BiH.

Iz Transparencija kažu da trenutno ne postoji ni mehanizam koji bi mogao utvrditi posjedovanje nekretnine u inostranstvu, a nedorečenost zakonske regulative ogleda se u tome što se kupuju nekretnine van naše zemlje ili iznose sredstva putem offshor kompanija. Po važećem zakonu imovinski kartoni provjeravaju se samo za one osobe koji su kandidati za ministre u Vijeću ministara.

Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji bi uredio ovu oblast u parlamentarnoj proceduri je od oktobra 2017. godine. Jedan od predlagača Zakona kaže da bi njegovim usvajanjem bila osigurana odgovarajuća provjera svih prihoda, uključujući i one koji proizlaze iz posjedovanja imovine od potpuno nezavisnog tijela.

“U novom Zakonu su precizirane odredbe za finansijsko izvještavanje javnih zvaničnika odnosno dostavljanje finansijskih izvještaja te također su propisane i odredbe za provjeru podataka koje s enalaze i tim finansijskim izvještajima”, kaže Jasmin Emrić, predlagač Zakona i zastupnik u ZD PSBiH.

Pogledajte šta sve posjeduje Milorad Dodik

Koliko je bh. političarima stalo da se uredi ova oblast, najbolji je pokazatelj činjenica da od 2013. godine ne funkcioniše ni parlamentarna komisija za sprečavanja sukoba interesa. Međutim, vlasti u našoj zemlji ovu oblast će morati urediti, jer je to jedan od uslova na putu ka Evropskoj uniji.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79