Koliko zapravo oružja ima BiH, a koliko Srbija i ostale države regiona?

Priča o formiranju rezervnih sastava policije, kupovini naoružanja, oklopnih vozila i helikoptera na našim prostorima ne jenjava.

Za Milorada Dodika smo navikli, rekli bi da njegove izjave služe samo za savršeno kreiranje političke krize, koja njemu jako odgovara. Da li samo za krizu!?

Kada je naoružavanje u pitanju, zadnju medijima poznatu „krizu“ Dodik je izazvao još u februaru prilikom kupovine velikog kontigenta oružja posebno namijenjenog samo za entitetsku policiju, piše Hayat.

Upitan od strane novinara da li je tačna informacija o kupovini oružja, kratko i jasno je odgovorio:

– Kupujemo 2500 pušaka. Nemamo šta kriti – potvrdio je Dodik.

Dalje navodi kako je njegov ali i cilj vlasti RS-a naoružati svakog pripadnika policijskih snaga, pištoljem i nekom vrstom strojnice.

Uz surovo siromaštvo koje vlada u manjem bh. entitetu Dodik je ovo oružje uz pripadajuću opremu platio čak 930 hiljada dolara, odnosno blizu 1,7 miliona KM.

Srbija

Kada se o naoružanju govori, vrlo često se mogu pročitati hvalisanja iz susjedne nam Srbije. Samo posjeta predsjednika Francuske Srbiji, čija država je generator zapadnoevrospke vojne industrije naoružanja, izvojevala je potpisivanje sporazuma o ogromnom naoružavanju.

Tako su najavljene Mistral rakete, a vojni heliodrom je također obnovljen sa tri ‘Airbusa’ višenamjenska helikoptera H215 Super Puma.

Ranije 2016. godine na srbijanski heliodrom stigla su dva vojna helikopter Mi-17V-5 za čak 25,3 miliona eura.

Koliko ko zapravo ima oružja?

Istraživanje organizacije „Small Arms Survey“ (SAS) pokzalao je koliko komada oružja ima po jednom stanovniku određene države, ali i cijelom svijetu.

Utvrđeno je da u cijelom svijetu od ukupno 857 miliona komada vatrenog oružja, za koje se smatra da su bili u posjedu civila, čak 46 posto bilo je u posjedu građana SAD-a. Što ovu državu ističe daleko na vrh ljestvice po broju komada oružja po jednom stanovniku.

Ispod SAD-a slijede države koje pripadaju Evropskom tlu.

Druga država koja ima najviše komada oružja po stanovniku je Crna Gora sa 39,1 komadom oružja, dok je slijedi Srbija sa istim rezultatom.

BiH na ovoj ljestvici zauzela je sedmo mjesto, po jednom stanovniku ima 31,2 komada oružja.

Ako uzmemo u obzir prethodne informacije o brzom naoružavanju manjeg bh. entiteta i susjedne države sa istoka, postavlja se pitanje koliko je rezultat BiH kao države na ovoj ljestvici relevantan i čemu toliko naoružavanje do te mjere da se po količini naoružanja nalaze u vrhu ljestvica u svijetu?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79