Kolinda: BiH je pod kontrolom militantnog islama

Komemoracija Holokausta te edukacija i restitucija vezane za Holokaust bile su ključne teme u dugom razgovoru koji je predsjednik Izraela Reuven Rivlin u ponedjeljak vodio s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je u trodnevnom posjetu Izraelu. Bio je to treći susret dvoje predsjednika.

Predsjednici ovih država su se između ostalog složili da će njihove zemlje nastaviti sarađivati po pitanjima odbrane, sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Kolinda je napomenula da Hrvatska trpi zbog migrantskog problema.

Ona razlikuje migrante od izbjeglica, rekavši kako je Hrvatska spremna pružiti azil izbjeglicama, ali i kako migranti koji traže bolji način života moraju poštovati međunarodne granice. Migranti zapravo ne žele ostati u Hrvatskoj, rekla je, nego samo doći do Njemačke.

“Iako gotovo svi tvrde da su sirijske izbjeglice, većinom su zapravo afrički ili pakistanski migranti, koji se pokušavaju probiti preko granice iz Bosne i Hercegovine”, kazala je Kolinda.

Hrvatska predsjednica je istaknula da je granica naša zemlje vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama.

“Ta zemlja je danas pod kontrolom militantnog islama, koji je dominantan u određivanju stavova”, rekla je Kolinda, dodajući da su neki vrlo nasilni te provaljuju ljudima u domove. “Problem je u tome da se izbjeglice zanemaruje.”

Ostatak razgovora predsjednika ove dvije države pročitajte OVDJE.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79