Komandant KFOR-a: Svi da se suzdrže od jednostranih akcija

Komandant misije KFOR-a predvođene NATO-om general-major Angelo Michele Ristuccia sastao se večeras s kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveclom, s kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji na Kosovu i tenzijama zbog ishoda razgovora o pitanju registarskih tablica.

Komandant KFOR-a je apelovao na sve strane da izbjegavaju bilo kakve radnje koje bi mogle dovesti do pogoršanja situacije. Ristuccia je pozvao strane da se ponašaju odgovorno i aktivno učestvuju u održavanju sigurnosti. Istakao je da je važno izbjeći bilo kakvu ponovnu eskalaciju, nakon tenzija u augustu.

General-major Ristuccia ostaje u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima, uključujući i komandanta Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEX), predstavnike institucija na Kosovu i kosovskih sigurnostnih organizacija, kao i načelnika Vojske Srbije.

KFOR ostaje na oprezu i nastavlja da sprovodi svoj mandat Ujedinjenih nacija, sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, za mirno i sigurnosno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN-a 1244 iz 1999. godine.

– Cilj misije KFOR-a koju vodi NATO je mir i sigurnost na Kosovu. KFOR igra vitalnu ulogu u osiguravanju sigurnosti koja omogućava dijalog. Komandant KFOR-a poziva strane da se suzdrže od jednostranih akcija ili retorike i spriječe bilo kakvu dalju eskalaciju tenzija – navodi se u saopćenju KFOR-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79