Kome je iznajmljen ZOI-jev restoran Benetton: Opet političke malverzacije!

Narednih šest godina će restoranom Benetton na Bjelašnici, koji je u vlasništvu KJP ZOI’84, upravljati privatna firma. Bez objavljivanja javnog poziva, ovaj je ugostiteljski objekat dat na upravljanje privatnoj firmi i to po izuzetno niskoj cijeni zakupnine.

Ugovor se zaključuje na šest godina i važi od 17. aprila 2020. do 17. aprila 2026. godine. Cijena zakupa utvrđuje se na sljedeći način: Za period januar – april zakupnina iznosi mjesečno 5.500 KM i za period maj – decembar mjesečna zakupnina iznosi 1.600 KM. Što na godišnjem nivou bruto zakpnina iznosi 34.800 maraka sa uračunatim PDV-om – navodi se u Ugovoru koji je potpisan između KJP ZOI’84 i firme Domoart iz Sarajeva.

Restoran Benetton i ranije je izdavan privatniku, ali je tada zakupnina u ljetnim mjesecima iznosila oko 3.000 KM.

Prošli saziv Vlade Kantona Sarajevo (KS), u javnosti poznatiji i kao “šestorka”, je u junu 2019. godine na čelo KJP ZOI’84 imenovao Kenana Magodu.

Nedugo poslije, restoran Benetton je prestao posjetiteljima pružati očekivane usluge, što je devalviralo vrijednost ovog ugostiteljskog objekta do mjere u kojoj bi vrijednost njegovog zakupa u mjesecu decembru, u jeku skijaške sezone, iznosila samo 1.600 KM.

Restoran Benetton na Bjelašnici izdat privatniku: Kirija 5.500KM pa onda 1.600KM!

Ugovor o zakupu na šest godina po bagatelnim cijenama potpisan je sa firmom Domoart d.o.o. iz Sarajeva, koja se ne bavi ugostiteljstvom već izradom kuhinja po mjeri?!

Zašto je unosni restoran smješten na najatraktivnijoj lokaciji na olimpijskoj planini izdat firmi koja nema dodirne tačke sa ugostiteljstvom, direktor Magoda nije objasnio.

Međutim, odgovor na to pitanje se može pronaći u činjenici da je ugovor u ime firme Domoart potpisao njen punomoćnik Nedim Đapo.

S druge strane, osoba po imenu Nedim Đapo, ima veze sa ugostiteljstvom, ali ima veze i sa “šestorkom”, odnosno današnjom “četvorkom”, koja još uvijek upravlja KJP ZOI'84.

Slučajnost ili ne, ime Nedima Đape se, prema javno dostupnim informacijama, navodi kao ime suvlasnika firme Cue d.o.o. iz Sarajeva, koja u glavnom gradu BiH ima nekoliko ugostiteljskih objekata. Njegov partner je Silvije Kristić.

Podatke koji bi ukazivali da se radi o Nedimu Đapi, koji je eventualno advokat, notar ili jednostavno neko treće lice, nije moguće pronaći.

Silvije Kristić je suprug zamjenice predsjedavajućeg Skupštine KS Danijele Kristić i članice Naroda i pravde. I sam Silvije je bio kandidat te stranke za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na Općim izborima 2018. godine.

Ta činjenica nameće mogućnost da je dodjeljivanje restorana Benetton na upravljanje firmi koja se bavi izradom namještaja i nema veze sa ugostiteljstvom samo paravan za davanje tog ugostiteljskog objekta u ruke stranačkim kadrovima i to po mizernoj cijeni.

Nakon što je Faktor objavio informaciju o davanju u zakup restorana Benetton, prva se, po ustaljenom principu “drž'te lopova”, oglasila stranka Narod i pravda.

Saopćenjem za javnost su, nakon što je postalo jasno da će se utvrditi veza između davanja u zakup restorana Benetton sa tom strankom, zatražili od uprave da “povuče ovu netransparentnu odluku”, odnosno da ne daju saglasnost na ugovor “koji je sačinjen netransparentno i daleko od očiju javnosti”. O direktoru KJP ZOI'84 Kenanu Magodi je šef Naroda i pravde Elmedin Konaković do sada isključivo govorio u superlativima, ističući njegove “vrhunske menadžerske sposobnosti”.

– Od menadžmenta ZOI-ja smo tražili transparentnost i zakonitost u radu, tražili smo da se konačno ukinu prakse koje su godinama vodile prethodne uprave koje su ZOI koristili isključivo za vlastite potrebe. Ovaj potez uprave u suprotnosti je sa svim onim što smo od njih tražili i za šta smo se bespoštedno godinama borili, te očekujemo da se on poništi – saopćeno je iz Naroda i pravde.

Interesantan je još jedan detalj u cijeloj priči, ukoliko se opet ne radi o pukoj slučajnosti. Naime, osoba po imenu Tahir Hamzić navedena je kao osnivač i direktor firme Domoart. Osoba istog imena i prezimena je i na listi donatora Naroda i pravde na prošlim izborima, a što se vidi u dokumentaciji na stranici Centralne izborne komisije BiH.

Umjesto saopćenjem za javnost, očigledno je da bi se donošenje ove “netransparentne odluke” moglo dodatno objasniti, prvenstveno iz ZOI-ja, a kako se čini i iz Naroda i pravde prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79