Kome odgovara slabija GP: Nedostaje više od 1.000 graničnih policajaca

Granična policija (GP) BiH od početka migrantske krize upozorava na nedostatke postojećih zakonskih i podzakonskih akata koji se tiču ove tematike. Poseban problem, kako nam je kazao direktor GPBiH Zoran Galić, predstavljaju neusklađenost i zastarjelost Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji ove policijske agencije.

Galić kaže da je Granična policija nekoliko puta već pokušala promijeniti spomenuti pravilnik, ali da nije nailazila na razumijevanje političkih stranaka na vlasti.

– Nekoliko puta smo mijenjali Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Granične policije, ali to nikada nije usvojeno. Još 2018. izradili smo novi pravilnik, i to prema standardima Evropske unije. Na njemu su čak radili i stručnjaci iz Njemačke, ali usvajanje tog pravilnika je zaustavljeno, ostao je u ladici bivšeg ministra sigurnosti i nikada nismo dobili pojašnjenje zašto je stopiran – istakao je Galić.

Podsjećamo, 2018. godine funkciju ministra sigurnosti BiH obnašao je kadar SDS-a Dragan Mektić, koji je bio indolentan prema ovom pitanju. Za Mektića se, inače, veže podatak da se tokom svog mandata, a od izbijanja migrantske krize, nikada nije želio sastati s predstavnicima bh. općina i gradova koji su najviše pogođeni krizom.

Prema riječima Galića, tek se prošle godine konačno desio pomak po ovom pitanju.

– Ponovo smo napravili Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Granične policije, koji smo dostavili Ministarstvu sigurnosti BiH (tadašnji ministar Fahrudin Radončić, op. a.), a koji je u najvećoj mjeri usklađen sa standardima EU – kazao nam je Galić.

Pitanje pravilnika ozbiljno je shvaćeno tek nakon što je bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB) preuzeo dužnost. Radončić je u martu prošle godine čak otišao i u Banju Luku kako bi osigurao podršku za izmjene spomenutog pravilnika. Tokom sastanka s ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem usaglašena je potreba za povećanjem kapaciteta Granične policije BiH, a kako bi ova policijska agencija mogla ispunjavati svoje obveze u zaštiti granice, piše Avaz.

Cikotić u svom svijetu: Dobro upravljamo migrantskom krizom, umjesto turista oni troše i kupuju

Na toj poziciji ga je naslijedio SDA-ov kadar Selmo Cikotić, koji je na početku svog mandata potencijalna rješenja migrantske krize nazivao „seksi“. A budući da do danas novi pravilnik nije ugledao svjetlo dana, postavlja se pitanje kome i zašto odgovara slabljenje ove vrlo značajne državne policijske agencije.

– Naglasak izmjena Pravilnika je na prijemu novih policijskih službenika, njih 1.300, od kojih bi 95 posto bilo u činu „policajac“ i koji bi imali primarni zadatak da nadziru državne granice – zaključio je Galić.

– Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Granične policije star je više od 20 godina. Otada nije promijenjen te njime uopće nisu predviđeni ni migrantska kriza ni novi granični prijelazi koji su u međuvremenu otvoreni – pojasnio je Galić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79