Kome smeta Most mira između Federacije i RS-a

Nema preciznog odgovora zbog čega je inspekcija Republike Srpske firmi „Inženjering“ iz Jelaha zabranila gradnju mosta na rijeci Spreči koji spaja Klokotnicu u FBiH i Suho Polje u RS, odnosno dvije općine Doboj i Doboj-Istok i dva entiteta.

U odgovoru na naše pitanje kaže se da su radovi na mostu zabranjeni iz formalnih razloga te zbog vremenskih uvjeta i pandemije COVID-19.
Postao nesiguran

Inače, na ovom mjestu inžinjerske jedinice danskog SFOR-a su 2001. godine, s ciljem povratka Bošnjaka, ali i za domicilne Srbe u Suhom Polju, sagradile privremeni, montažni Most mira, koji je dotrajao i postao nesiguran za putničke automobile i pješake, a veliki kamioni preko njega ne mogu proći, što stanovnicima Suhog Polja stvara probleme.

Zbog toga se prije nekoliko godina rodila ideja o gradnji savremenog mosta na ovom mjestu.

Privremeni most je nesiguran

Radni naziv, zbog povratka, suživota, povezivanja naselja, Most mira je prihvaćen od dvije susjedne općine, Doboja, Doboj-Istoka te Unije općina turskog svijeta. Sada taj naziv osporavaju gradske vlasti Doboja, pod izgovorom da je to bio samo radni naziv i da se imena mostovima daju obično prema geografskim pojmovima mjesta u kojima se nalaze.

Vremenski uvjeti

– Radovi na mostu za Suho Polje, koji se gradi zajedničkim sredstvima Unije općina turskog svijeta i Grada Doboja u iznosu od 990.100 maraka, koja su operativna, počinju čim vremenski uvjeti dozvole i za 240 dana trebao bi biti završen – ističu u Gradskoj upravi Doboja.

Izbjeći nesreće

Jedan od povratnika u Suho Polje Osman Čabrić kaže kako je krajnje vrijeme da se montažni SFOR-ov most zamijeni novim, sigurnim i za saobraćaj i za pješake.

– Do sada smo sami popravljali dotrajali most kako neko od pješaka ili automobil ne bi propali u rijeku Spreču, kao što se to u maju prošle godine desilo na mostu između Miričine i Porječine, kada se pod teretom kamiona u Spreču srušio sličan most – kaže Čabrić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79