Kome smeta sjećanje na Vuka sa Igmana? Dvije manifestacije u isto vrijeme

Kome smeta sjećanje na Vuka sa Igmana?

Dvije manifestacije u isto vrijeme

 

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježena je 30-ta godišnjica od pogibije Čedomira Domuza. Nakon toga u Hadžićima je premijerno prikazan film posvećen životu i djelu Čedomira autora Armina Čolakovića, Čedomir Domuz- Grom u njedrima Igmana.

Događaju su prirustvovali porodica, prijatelji, saborci, brojni predstavnici političkog i javnog života u BiH.

Nažalost, ove godine su, iz nepoznatih razloga, umjesto 27. jula, kada se ustanak desio, antifašisti sarajevskih i hercegovačkih  opština obilježavanje godišnjice ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine zakazali na isti dan, kada se obilježava i pogibija Čedomira Domuza.

Položeno je cvijeće na spomeniku NOR-a u Tarčinu kao i spomeniku borcima odbrambenog rata kod osnovne škole te spomeniku poginule tri bolničarke na Raglju (Emina, Zdenka i Ljubica). Na Ivan sedlu obilježavanje je počelo sa polaganjem cviječa na česmi 1. Proleterske, gdje se prisutnim obratio Čazim Čibo ispred UABNOR-a Konjica.  Na glavnom spomeniku u pomen 618 poginulih partizana cvijeće i vijence položilo je 16 delegacija antifašista iz sarajevske i hercegovačke regije te gosti iz Travnika, Hrvatske i Slovenije. Prisutnim se ispred organizatora obilježavanja 81. godišnjice ustanka  BiH, Hadžića i  Konjica obratio Fadil Šehić predsjednik UABNOR-a Hadžića. Ispred SABNOR-a Kantona Sarajevo prisutne je pozdravio predsjednik Mirsad Čatić.

 

Ovoga puta ispred civilnih vlasti kao i političkih partija na ovom tradicionalnom okupljanju nije se niko pojavio, saopćili su iz Organizacionog odbora.

Sanja Sadiković, predsjednica Udruženja Čedomir Domuz-Grom u njedrima Igmana je istakla da postoji kalendar obilježavanja značajnih ličnosti i događaja i u kalendaru se Ustanak naroda obilježava 27.jula kada se i desio, a 30. jula obilježava se godišnjica pogibije Čedomira Domuza. Ako se neko već pomjera, iako to ne bi trebala biti praksa, onda mora voditi računa da na datum pomjeranja nije neki drugi značajan datum u kalendaru. Pisala sam lično gospodinu prije sedam dana da nije u redu, i uredno me izignorisao, znači ne može biti slučajnost. Pisala sam i ranije i govorila, isto nema koristi. Nema tu slučajnosti, reagovala je Sadiković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79