Kome smetaju (arapski) turisti u BiH?

Tradicionalno gostoprimstvo Bosanaca i Hercegovaca, bogata kulinarska ponuda, prelijepe rijeke, jezera i planine, sve je ono što BiH svrstava među poželjne turističke destinacije, međutim, sve učestaliji napadi na strane turiste, posebno arapskog porijekla, stvaraju lošu sliku o našoj zemlji.

Tragom te informacije potražili smo odgovor u Ambasadi Kuvajta u Sarajevu, gdje su nam potvrdili da u posljednje vrijeme imaju svakodnevne pozive državljana Kuvajta, kao i ostalih turista iz zemalja Zaljeva, a u pitanju su krađe, provale u kuće i stanove u kojima turisti borave. Određeni incidenti su, kažu, zabilježeni i prilikom rentanja automobila, stanova i kuća.

– Naša procedura je da im izađemo u susret i pomognemo u komunikaciji s policijom, koja je uvijek spremna brzo reagovati na sve naše pozive i izaći na lice mjesta. Nažalost, ponekad se desi da se krivci ne pronađu, što turiste pomalo i razočara, a što utječe na njihovo razmišljanje o ponovnom dolasku u BiH, kažu nam u Ambasadi Kuvajta.

Navode da su na meti lopova i putne isprave, novac, pa čak i bankovne kartice, tako da turisti na neki način ostanu blokirani.

LIJEPA PRIRODA

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH ističu da nisu imali pritužbi za ovakve i slične incidente.

– Nisu nas kontaktirale strane ambasade, odnosno naši organi koji se bave bezbjednošću, mada to nije u našoj nadležnosti. Moguće da su navode potvrdili iz kuvajtske ambasade u Sarajevu, ali nikakvu intervenciju nisu tražili iz MVPBiH, niti nas je neko iz policije obavijestio o tome. Ne kažem da nije bilo slučajeva, ali ne možemo znati ako nam nisu prijavljeni, ističe Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose sa javnošću u MVPBiH.

I u turističkoj agenciji Relax tours su nam potvrdili da prvi put čuju da se takvo nešto dešava s obzirom na to da nisu imali nikakvih prijava za napade na turiste.

– U hotelu Pino nature je 80 posto arapskih turista i nismo imali nijedan prijavljen slučaj, jer bismo, naravno, odmah reagovali. Oni prednjače u odnosu na ostale turiste, ovdje dolaze sa svojim porodicama, uživaju i koriste sve blagodati naše zemlje. Vole biti uz rijeke, jezera, boraviti na planinama. Većinom kažu da im nisu bitni luksuzni, dizajnirani hoteli, jer to imaju u svojim zemljama. Njima se najviše dopada priroda BiH i kada dođu u našu zemlju, to je nešto potpuno novo za njih, kako ljeti tako i zimi, jer se neki od njih tokom zime prvi put susretnu sa snijegom. Konkretno, u Sarajevu su zadovoljni što se opušteno mogu kretati, obavljati namaz, jer ima dosta džamija. Drago im je što znaju da su hoteli halal-certificirani, da nema svinjskog mesa, jer nas često pitaju za to. Jedino što im se ne sviđa je loša infrastruktura, putevi, obilježja, kaže Aida Terzić, direktorica Turističke agencije Relax tours.

NOVAC, NAKIT, SATOVI
Međutim, Jasin Ravašde, predsjednik Udruženja prijateljstva BiH i zemalja Zaliva, tvrdi da je napada na arapske turiste bilo i ranije, a da su posljednjih dana sve učestaliji, zbog čega su neki tražili i medicinsku pomoć.

– Prilikom pljački upadano im je u stanove, kuće, a bilo je slučajeva i da su turiste vezali kako bi im otuđili novac, nakit, satove, torbe, kofere i ostale materijalne stvari. To se dešavalo na području općina Ilidža, Hadžići, pa i Visokog. Iz svega ovoga proizlaze negativne posljedice za imidž BiH, a zbog ovakvih situacija mnogi su počeli otkazivati svoje aranžmane u BiH, što je veoma negativno, kaže Ravašde.

Ističe da je ukupna procijenjena vrijednost ukradenih stvari blizu 200 hiljada KM.

Tokom jula policijskim službenicima Uprave policije MUP-a KS-a prijavljeno je devet krivičnih djela u kojima su oštećene osobe turisti iz arapskih zemalja, kaže nam portparol MUP-a KS-a Mirza Hadžiabdić. Zabilježena su dva krivična djela razbojništva, četiri krađe, jedna krađa na naročito drzak i opasan način i dvije teške krađe u stambenim objektima u kojima su turisti nastanjeni.

– Policija MUP-a KS-a svakodnevno poduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti, te je od devet prijavljenih krivičnih djela određen broj tih djela već rasvijetljen i to razbojništvo na području općine Stari Grad za koje je osumnjičen jedan migrant. Za krivično djelo teške krađe na naročito opasan i drzak način također su pronađena, identifikovana i lišena slobode dva lica iz Maroka, migranti s privremenim boravkom u imigracijskom centru u Blažuju, a koji su nakon kriminalističke obrade predati u dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva, kaže Hadžiabdić.

Iz MUP-a KS-a savjetuju građane, posebno turiste, da obrate pažnju na lične stvari za vrijeme kretanja, kao i da vode računa kada stupaju u kontakt sa određenim osobama jer je bilo slučajeva da budu prevareni. Navode da se najviše kradu novčanici, lične stvari, novac i druge dragocjenosti, a u pitanju su džepne krađe, odnosno otuđenja iz torbi turista.

NAPADI U KRAVICAMA

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, smatra da su priče oko napada na arapske turiste antipropaganda turizma BiH.

– Vjerujem da je bilo takvih sporadičnih slučajeva, ali masovno da je bilo nisam čuo, mada toga ima svugdje u svijetu. Jesu li sad u svemu tome migranti uključeni, jer su slične boje, sve treba provjeriti. Najveći je problem što Vijeće ministara BiH nije ukinulo vize za turiste, posebno za Saudijce kojima je vizni režim i dalje ostao na snazi. Redovno pratim medije i nisam nigdje pročitao, niti čuo da je bilo takvih incidenata. Stara izreka je koliko para, toliko i muzike, a arapski turisti, kao i mnogi drugi bi za malo para puno toga, to nema nigdje u svijetu. Za ono koliko plaćaju, odnosno troše u BiH, puno više dobiju kao gosti, kaže Hadžić.

U Turističkoj zajednici KS-a su nam kazali da nisu imali prijava od arapskih turista da su bili žrtve napada. Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice, navodi da je svakodnevno u kontaktu s menadžmentom Međunarodnog aerodroma Sarajevo i da nije bilo takvih prijava.

– Na Sarajevski aerodrom u prosjeku dolazi 35 aviona i 13 aviona s područja Emirata, odnosno Kuvajta. Turizam je zona gdje se treba osjećati sigurno i lijepo, a Sarajevo je definitivno grad koji nudi bogat dio turističke ponude, spoj Otomanskog i Austrougarskog carstva koji je prisutan, spoj olimpijske tradicije i zato je jedinstven u ovom dijelu Evrope. U glavnom gradu BiH turisti uživaju, okruženi su našim planinama, tako da su pozitivne reakcije, kaže Magoda.

U julu je, kažu, zabilježeno oko 60 hiljada noćenja, a prednjače turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Srbije, Hrvatske.

Još prije pet godina, na turističkoj destinaciji Kravica, nadomak Ljubuškog, zabilježeno je nekoliko incidenata između lokalnog stanovništva i turista iz arapskih zemalja, koji su navodno na tom mjestu obavljali vjerske obrede, što se nasilnicima nije dopalo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79