Kome su dobrodošle priče o ratu i prekrajanju granica u BiH?

Priče o ratu i prekrajanju granica u Bosni i Hercegovini, ni 25 godina poslije rata, ne gube na aktuelnosti. Kome su dobrodošle?

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA (20. april)

“Moj otac je kazao ‘Mirno spavajte jer neće biti rata’, a onda je bilo rata. Ja to izgovoriti neću. Radije bih danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom Bosne i Hercegovine”, rekao je Izetbegović.

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH (24. april)

“Neću ja povesti rat za nezavisnost RS, ali ću je braniti na svaki način. Mi smo za mir, ali naglašavamo da je ovo naš grunt i naša RS, i drugih koji u njoj žive”, kazao je Dodik.

Staru priču najuticajnijih bošnjačkih i srpskih političkih subjekata u BiH je ponovo aktuelizovao dokument koji zagovara reorganizaciju granica na Balkanu, a koji je navodno EU poslao premijer Slovenije Janez Janša.

Najgori scenarij je neodgovorno i spominjati u društvu podijeljenom poput bosanskohercegovačkog, kaže analitičar Martin Mikulić, analitičar iz Mostara, uz ocjenu da oružjem uporno i najglasnije zvecka Bakir Izetbegović.

“Mislim da tome postoji jedan razlog, a to je zaustaviti sve one reforme koje BiH treba ispuniti na putu ka EU”, istakao je Mikulić.

On kaže da uvijek Bošnjaci pričaju o ratu jer njima odgovara status kvo u BiH i da žele izbjeći reforme koje su neophodne.

Izjavu o novom ratu u BiH i „genocidašima“ od Izetbegovića smo čuli u trenutku kada Sarajevo potresa afera „Respiratori“, a najveći dio građana

Federacije BiH mogućnost vakcinisanja ima samo u Srbiji. Jednako neozbiljna je priča o nezavisnosti RS u trenutku kada se taj entitet, zbog finansijske neodrživosti, zadužuje za 350 miliona evra na londonskoj berzi. Ovako razmišlja Marko Šikuljak, analitičar iz Banjaluke.

MARKO ŠIKULJAK, analitičar

“Stalne priče o ratu ili nezavisnosti, dok se zadužujemo ili ne možemo obezbijediti vakcine, govori nam da postoji sinergija tih izjava, taj ping pong izjavama i to se stalno ponavlja. Ako neko može u to da povjeruje svaka mu čast”, objasnio je Šikuljak.

ELMIR SADIKOVIĆ, analitičar

“Ta retorika nikome ne donosi dobro osim političarima koji tako opstaju. U nedostatku odgovora na ekonomske, zdravstvena i druga pitanje i priobleme je najbolje manipulacijom osjećajima skretati pažnju sa stvarnih problema”, istakao je Sadiković.

Iako mu samo ime kaže da nije papir, dokument koji je navodno iz Slovenije upućen u EU, bez naslova, datuma i obaveze sprovođenja, ipak može ozbiljno uticati na međunarodne odnose, za što se i najčešće koristi u diplomatskoj praksi. Ako mu društvo u BiH bude plodno tlo, onda je do društva u BiH, saglasni su svi naši sagovornici.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79