Kome u Hercegovini smetaju ćirilični natpisi: Srbima poručuju da su nepoželjni

Na skoro svim putnim komunikacijama i u naseljenim mjestima u jednom dijelu BiH, a dominantno u tri kantona – Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom, već dugo postoji problem koji se tiče uništavanja tabli i oznaka sa ćiriličnim pismom.

To izaziva veliku zabrinutost, uznemirenost i nelagodu velikog broja građana.

Ovo tvrdi predsednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Branislav Borenović, koji kaže da se ćirilični natpisi uništavaju od strane vandala na navedenom području. Borenović navodi da je nevjerovatno da se čak i na novoj putnoj komunikaciji prema Neumu to isto dešava, ali sa dodatkom slova U, odnosno veličanjem ustaštva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Nevjerovatno je da je u pojedinim lokalnim zajednicama u ova tri kantona neko, vjerovatno lokalna vlast, čak i prelijepila ćirilične natpise i na taj način pokazala svoj odnos prema zvaničnom pismu u Bosni i Hercegovini, a koji je zakonom obavezujući da se koristi – kaže Borenović.

Psiholog Srđan Puhalo kaže za Srpskainfo da su ovakvi postupci posljedica onoga što kreiraju političari.

– Ovo je jedan oblik patriotizma, odnosno refleksija interpretacije političara. A to znači da je ćirilica srpska, a latinica bošnjačka ili hrvatska, i da im nije mjesto tu. Ne opravdavam takve postupke bez obzira o kojem dijelu BiH se radi, ali to možemo svugdje naći – kaže Puhalo.

Ćirilica se opaža kao srpsko pismo, dodaje on, i gdje god neko misli da nije mjesto Srbima to će biti njegov vid poruke ili protesta piše Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– To je klinačka priča, bar ja mislim. A odakle oni to pokupe? Pa, najvjerovatnije iz okoline u kojoj žive i to je poruka ovim drugima da im nije mjesto tu. Takvo ponašanje je jednostavno produkt tog nacionalizma kojim se oni svakodnevno indoktriniraju i svakodnevno žive – kaže Puhalo.

Ističe da se institucije mnogo ne bave ovim problemima.

– To niko institucionalno i ne radi, jer, koliko znam, institucijalno je riješeno da je uništavanje znakova kažnjivo. Međutim, kad je neko čuo da je neko kažnjen zato što je prefarbao ćirilicu ili latinicu. Dovoljan ti je samo sprej i da si kreten – kategoričan je Puhalo.

On objašnjava da je uništavanje tabli sa ćiriličnim natpisima samo način da se kaže Srbima da su nepoželjni na određenoj teritoriji.

– Bošnjaci nekako, čini mi se, i hoće da premoste to nešto između ćirilice i latinice. Ipak, toga ima i u drugim dijelovima BiH. Jednostavno, takav čin je jedan infantilni pokazatelj patriotizma; ako precrtaš naziv naseljenog mjesta ti obilježavaš tu teritoriju i šalješ poruku ko je poželjan, a ko je nepoželjan – zaključuje Puhalo.

Selo kod Širokog Brijega

Puhalo kaže da se postupci uvredljivih grafita, prefarbavanja tabli i slično ne mogu generalizovati. Kao primjer navodi srpsko selo Dobrič kod Širokog Brijega.

– Kada im je na groblju napisano „Sve vas ovo čeka“ i ustaški simbol slovo “U”, upravo su se mještani Hrvati iz tog sela organizovali i prefarbali zid pravoslavnog groblja na kojem je grafit bio ispisan – navodi on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79