Komedija iz Banja Luke: Od najave secesije do poruke ‘mi se više nećemo igrati’!

Piše: Amina Čorbo-Zećo za NAP

Politički predstavnici iz RS-a od sutra neće učestvovati u radu institucija BiH niti će donositi odluke. Neupućeni bi kazali da su kao nešto radili!

Ilustracije radi za početak da podsjetimo da je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH u osam mjeseci jedva sazvao jednu redovnu sjednicu. I sad nam je iz Banja Luke poručio da neće učestvovati u radu. Jedino bi mu se računalo da je kazao da neće da govori više, jer njegovo je djelovanje usmjereno samo na retoriku. Priča i priča i ništa konkretno.

I tako su politički predstavnici iz RS-a zaključili da neće raditi, čak Branislav Borenović upita hoće li Valentin Inzko nametnuti i Budžet, jer je sutra na dnevnom redu, a kao zastupnici iz RS-a neće glasati!? Branislave da vas podsjetim da je za nekoliko dana avgust, a BiH još nema Budžet, dakle ništa niste radili ni bez tih jalovih najava da nećete učestvovati u radu. Nije to kažete bojkot! Prejeftina priča za gladan narod.

Jednostavno nemate snage za nešto konkretnije. I u tom duhu izjalovila se Dodikova prijetnja da će do kraja ove sedmice proglasiti samostalnost! Također nam je neki dan poručio da oni već djeluju i da u institucijama ništa ne rade, dakle mogli smo proći i bez ovog sastanka. Na zapadu ništa novo.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tako je govorio da RS treba dati svoj institucionalni odgovor na posljednju odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka kojom nameće zakon o zabrani negiranje genocida. A institucionalni odgovor je bukvalno – mi se više nećemo igrati.

Kako drugačije nazvati ovakav potez stranaka iz Republike Srpske. Kao kada djeca igraju žmire pa se jedan naljuti i sjedne i još pri tome odaje ko se gdje skrio. E, sada u RS svi su pokazali pravo lice, skrivanja više nema, a očito ni političke mudrosti.

Jer ne znam kako drugačije nazvati odluku da neko neće učestvovati u radu, a prije toga najavljivao secesiju. Ko gubi ima pravo da se ljuti, ali bi političari iz RS-a trebali konačno shvatiti da je za dogovor potreban rad, a vidimo da oni ne rade. Plate će uredno uzimati, ali narod neće moći živjeti, i to u svakom dijelu BiH. Novac je Republici Srpskoj potrebniji nego ikad, a mogu ga imati samo ako predstavnici iz ovog entiteta rade. A, oni to ne žele. Što bi narod kazao vidjet ćemo ko može duže izdržati.

O sudskim presudama se ne raspravlja, one se provode, negiranje genocida se mora zaustaviti, svidjelo se to Dodiku, Šaroviću, Borenoviću, Čubriloviću, Nešiću i drugima. Ako ne vide da ovim potezom ne nanose štetu Bošnjacima nego i sebe dovode u pitanje i još teži položaj riječ je o nekoj teškoj psihozi koju trebaju da izučavaju psihijatri, a ne politički analitičari.

Još da su sjednicu održali na Palama da i definitivno zaključimo da nisu daleko odmakli od 1992.!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79