Komemoracija za heroja: ‘Sad si postao vječan!’

U 11 sati u središtu MORH-a započela je svečana komemoracija za Josipa Briškog, 27-godišnjeg hrvatskog vojnika koji je život izgubio u Afganistanu.

Na komemoraciji su se uz obitelj vojnika Josipa Briškog okupili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik sabora Željko Reiner, ministri Damir Krstičević i Tomo Medved.
Komemoracija je započela izvođenjem himne Republike Hrvatske te minutom šutnje za Josipa Briškog.

Prvi se okupljenima obratio general Mirko Šundov: – Kad sam primio vijest koja se desila u Kabulu, osjetio sam strašan gubitak, tugu i prazninu koja će nas sve pratiti…

– Josip Briški bio je primjeren vojnik, spreman za najsloženije akcije. U Afganistanu je bio da njihovom narodu pomogne u izgradnji boljeg života. Izgubio je svoj život radeći posao koji je toliko volio… – Volio je hrvatsku vojsku i hrvatski grb i želio biti specijalac. To je i ostvario. Svojom žrtvom ostaje trajan uzor generacijama.  – Neka mu je vječni mir i pokoj, a Vama, draga obitelji, izražavam sućut. Domovini vjerni, zaključio je Šundov.

Nakon njega, okupljenima se obratio ministar Damir Krstičević.  – Ne postoje riječi i djela koji mogu izbrisati gubitak obitelji Josipa. Postavši vojnikom, Josip je nastavio hodati putem kojim su hodali hrvatski branitelji. Zato mu neizmjerno hvala, što je živio i radio prema vrijednostima za koje su se borili branitelji u Domovinskom ratu.  – Hrvatski vojnici svjesni su da se sigurnost Hrvatske čuva i daleko od naših domova. Naši vitezi i tamo pokazuju svoju hrabrost i plemenitost. – On je bio sin, suprug i otac. Bio je sve što mladi čovjek treba biti. Sada je postao i više od toga – postao je vječan. Sada hoda rame uz rame s najvećim ratnicima u hrvatskoj povijesti.  – Njemu u čast, Središte za međunarodne operacije preimenovat ćemo u Središte za međunarodne operacije ‘Josip Briški’.  – Zauvijek ćeš biti u mislima svih vojnika, tvoj sin i supruga nikada neće ostati sami. Za njih će brinuti hrvatska vojska. Neka ti je laka hrvatska zemlja, počivao u miru Božjem, kroz suze je zaključio ministar prenosi 24sata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79