Komentar dana: Štedimo na vakcinama, a imamo 2.000 službenih vozila

Kako ćete upravljati imovinom koja nije precizno evidentirana, na koji način ćete kontrolirati broj službenih vozila u Federaciji, ako ne postoji jedinstveni registar, poručuje zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adis Arapović.

Jasna slika

– Registar će građanima dati jasnu sliku o razmjeru potrošnje javnog novca za ovu namjenu pa će nam onda biti lakše provjeriti koliko koristi imamo od te potrošnje. Registar će i Vladi pomoći da postavi kriterije za buduće nabavke i raspolaganje ovom vrstom imovine kako se više nikad ne bi desilo da u kriznoj 2020. godini neki rukovodioci kupuju luksuzna vozila skuplja od 70 hiljada KM – istakao je Arapović.

Dodao je da, ako ima pameti i odgovornosti, a vjeruje da ima, Vlada će napraviti registar, ne čekajući da prođe 30 dana, koliko su im ostavili zastupnici.

– Nismo u vremenima kada se bilo kome može tolerirati bahaćenje javnim novcem, a siguran sam da je upravo Vladi najveći interes da ovo pitanje uredi na najbolji mogući način čim prije. Dobio sam evidenciju od približno polovine institucija, organa uprave, javnih preduzeća na nivou FBiH i broj automobila već sada iznosi više od 1.800. Siguran sam da će zbirni registar na kraju brojati daleko iznad 2.000 vozila – naglasio je Arapović.

Arapović: Doći će na red i pitanje troškova održavanja

Prema njegovim riječima, siguran je da ima viška pa će uskoro doći na red i pitanje troškova održavanja i potrebe za prodajom dijela vozila.

– Ne može se štedjeti na vakcinama, spašavanju života, obrazovanju ili socijalnim davanjima, a istovremeno imati stotine automobila koji se nisu morali kupiti niti se danas moraju održavati. Do detalja sam razradio prijedlog koji Vlada treba pretvoriti u pravilnik. Službena vozila će biti obilježena uočljivim naljepnicama i jedinstvenom numeracijom – pojasnio je Arapović.

Mustafa poklanja svog Passat-a Gradskoj Upravi, da ne kupuju novog: “Ne tjerajte nas u dijasporu”

Konkretna obilježja

Istakao je da obilježja ne smiju biti manja od 20 centimetara u prečniku, a moraju sadržavati nekoliko elemenata.

– Naziv države s grbom Bosne i Hercegovine, naziv Federacije BiH, naziv organa koji koristi službeni automobil i jedinstveni broj vozila iz registra službenih vozila – kazao je Arapović.
Vlada Federacije BiH neće podnijeti ostavku

Na pitanje šta znači činjenica da su na posljednjoj sjednici Parlamenta odbijeni izvještaj o radu Vlade za 2020. i program rada Vlade za 2021., Arapović kaže da bi u svakom normalnom pravnom i političkom poretku to značilo da Vlada trenutno podnosi ostavku.

– Da se ide u izbor nove vlade ili da se raspisuju vanredni izbori. Ne mislim da će se to ovdje desiti, jer nas godinama pokušavaju naviknuti na nenormalno, da bi mi potom mogli pristati na sve. Iskreno, kao nikada ranije, zabrinut sam za budućnost ove zemlje i našeg naroda kada vidim da su fotelja, moć i kratkoročna lična korist onih koji odlučuju o sudbini države i građana daleko ispred kolektivnog dobra, opstojnosti i napretka države te blagostanja naroda – naglasio je Arapović za Avaz.

Sramotno: Gradskoj upravi službeni automobil važniji od lijeka za trudnice

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79