Komercijalna testiranja: Institut u RS-u na testovima za koronu zaradio 7,9 miliona KM

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske od maja prošle godine do danas je od komercijalnog testiranja na virus korona zaradio 7,9 miliona maraka.

U Institutu su sa komercijalnim testiranjem započeli lani u petom mjesecu i od tada je urađeno oko 69 hiljada komercijalnih testova.

„Sredstva od komercijalnog testiranja idu u budžet Instituta i ona se koriste za finansiranje nabavke PCR testova, ekstrakcija, virusnih transportnih medija, pratećeg potrošnog materijala, laboratorijsku opremu, njeno održavanje i amortizaciju, ličnu zaštitnu opremu za zaposlene na uzrokovanju u laboratoriji, plate zaposlenih u laboratoriji, te režijske troškove“, istakli su u Institutu.

Komercijalni PCR testovi, najčešće su bili potrebni dijaspori, odnosno ljudima koji rade u inostranstvu, prilikom povratka iz BiH u stranu zemlju.

Testirali su se i građani BiH koji su odlazili na godišnje odmore u države koje su zahtijevale negativne PCR testove prilikom ulaska na svoju teritoriju.

Kolike su gužve bile na mjestima za komercijalno testiranje govore i podaci da je bilo neophodno zakazivanje kako bi se odradio test.

Važno je podsjetiti i to da je Vlada Republike Srpske, koju uglavnom čine ministri SNSD-a nakon stranačkog skupa na Kozari, na kojem je prema tvrdnjama te stranke bilo oko 15.000 pristalica, krenula u promociju značaja vakcinisanja i prevencije širenja virusa.

Naime, kako su naveli u Vladi, vakcina ima sasvim dovoljno, ali građani nisu previše zainteresovani da ih prime i tako zaštite i sebe i druge. Zbog toga vlast planira kampanju koja će koštati oko 50.000 maraka.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79