Komisija istražuje kako i zašto je preminuo dječak (10) u Bijeljini

Danijela Ognjenović Kovač iz Bijeljine i njen suprug Dario nisu ni slutili da će se obična glavobolja, njihovog sina Aleksandra (11), završiti kobno nakon, kako ona kaže, nemara doktora.

Danijela je za 24sedam ispričala šta se tačno desilo i kako je izgubila dijete za samo nekoliko dana zbog veoma diskutabilne procjene ljekara na dječijem odjeljenju JZU bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini.

Naime, kako tvrdi Danijela, dječaku je pozlilo 26. augusta i zajedno sa suprugom su dijete odveli u Hitnu pomoć.

Danijela kaže da je malog Aleksandra veoma boljela glava i dva puta je povraćao tog dana.

“Kada smo stigli u Hitnu bilo je 14 sati i 30 minuta. Tada nam je osoblje Hitne pomoći reklo da se popnemo uz stepenice, jer Dom zdravlja radi do 15 sati. Na spratu Doma zdravlja ga je pregledao tim tri i ta doktorka nam je dala uputnicu za dalje bolničko liječenje, jer nije htjela da razmišlja o njemu za vikend, da li će mu se nešto dogoditi.

Tragedija u Bijeljini: “11-godišnji dječak preminuo nakon loše procjene ljekara. Rekli da ima sunčanicu?”

Ljekari su 90 minuta pokušavali oživjeti Aleksandra, ali bezuspješno.

Majka Danijela i otac Dario su neutješni.
Pogoršalo mu se stanje

Oni su dijete u bolnicu doveli zbog glavobolje, ljekari ga liječili protiv sunčanice.

I nastavili tako, iako se stanje djeteta u međuvremenu pogoršavalo, sve je više povraćao, naposljetku ni rođenu majku nije prepoznao, kao ni oca i mlađeg brata.

Zahtjev Danijele da mu snime glavu, odnosno urade CT ili MRA doktorica je odbila, kazavši kako roditelji samo hoće da zrače djecu.

– Ne plašim se javno govoriti o svom sinu Aleksandru. Ne plašim se. Čekam da se gradonačelnik vrati s odmora, pa ćemo pričati s njim. Najvjerovatnije da će ovdje biti protesti. Ima još ljudi kojima se slično desilo. Niko ništa nije smio da govori u javnosti, mi smo prvi. Drugo, sada se plaše i da odu u tu bolnicu – rekla nam je Danijela, između ostalog.

Kratak odgovor dali su iz navedene zdravstvene institucije.

Javnost će biti blagovremeno obaviještena

– Za navedeni slučaj, u bijeljinskoj bolnici formirana je Komisija za unutrašnji nadzor. Dodatno je pozvana i eksterna Komisija za stručni nadzor. O rezultatima rada ovih dviju komisija javnost će biti blagovremeno obaviještena – rečeno je.

U odgovoru su, također, naveli da je u posljednjem periodu kroz Odjeljenje za pedijatriju njihove zdravstvene ustanove prošlo više hiljada djece koja su uspješno izliječena, “što, nažalost, nije slučaj kod ovog pacijenta”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79