Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH: Neprihvatljiv nacrt projekta Trg Alija Izetbegović

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijela je odluku da je nacrt urbanističkog projekta za sarajevski Trg oslobođenja – Alija Izetbegović neprihvatlji.

Na toj lokaciji prema projektu Općine Stari Grad planirana je gradnja podzemne garaže.

– Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na zahtjev Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo za mišljenje i stav na nacrt urbanističkog projekta Trg oslobođenja – Alija Izetbegović odnosno usklađenost istog sa odredbama Odluke Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik Bosne i Hercegovine broj 1/21 i 10/21) donijela zaključak da nacrt urbanističkog projekta Trg oslobođenja – Alija Izetbegović nije prihvatljiv. Dostavljeno projektno rješenje nije u skladu sa Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking garaže. Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone s očuvanjem zelenog dijela površina, te predlaže gradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacionim i drugim planovima – naveli su iz Komisije,

Planom je predvićđeno da se s ove lokacije ukloni drveće i zelene površine, zbog čega su negodovali građani.

Također su naveli da će izmijeniti i dopuniti odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva. U međuvremenu je u Komisiju za očuvanje nacionalnih pristigla i peticija za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenicima.

-Olimpijska borilišta uključuju staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob stazu na Trebeviću. Komisija smatra da očuvanje borilišta i kompletnog prostora na kojem se odigrao najznačajniji sportski događaj – 14. Zimske olimpijske igre, pored materijalnog svjedočenja, treba biti zaštićen i kao memorija mjesta, tako da je odlučeno da se pristupi izradi odluke o proglašenju navedenog prostora nacionalnim spomenikom. U vezi s tim, Komisija očekuje da će aktivnosti na valorizaciji prostora i izradi odluke o proglašenju završiti u narednom periodu, uz saradnju nadležnih institucija – kažu iz Komisije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79