Kompanija CIMOS primorana otpustiti veći broj radnika

Uprava kompanije Cimos TMD AI Gradačac oglasila se u vezi s otpuštanjem 61 radnika povodom situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Navode da su zbog pandemije bili primorani pokrenuti program zbrinjavanja za određeni broj uposlenih.

– Došlo je do prekida prodaje vozila i brojnih drugih povezanih aktivnosti na tržištu, te posljedično do prekida proizvodnje krajnjih kupaca Cimos “TMD Automobilska industrija” d.o.o. Gradačac za čije potrebe društvo proizvodi proizvode i od čije prodaje zavisi, zbog čega je i samo Društvo bilo primorano privremeno zaustaviti poslovanje – naveli su.

Posljedično, kako dodaju, Cimos “TMD Automobilska industrija” d.o.o. Gradačac je već pretrpio drastičan pad obima poslovanja u aprilu i maju, a na osnovu prognoza prodaje vozila konačnim kupcima do kraja godine proizilazi i značajno smanjen obim prodaje do kraja 2020. godine.

– Automobilska industrija je naime jedan od najteže pogođenih sektora ove pandemije. Prognoza za 2020. godinu je jako loša i prodaja putničkih vozila u Evropi se trenutno smanjuje, pokazujući broj manji od 16 miliona jedinica (za poređenje, u 2019. proizvedeno je 21 milion jedinica). S obzirom na to da će pokretanje proizvodnje u automobilskoj industriji biti sporo, očekuje se visok procenat neiskorišćenih proizvodnih kapaciteta u svim segmentima – navode iz uprave.

Kako ističu, Cimos “TMD Automobilska industrija” d.o.o. Gradačac je primoran da odmah prilagodi poslovanje i smanji ukupan broj uposlenih, o čemu su 19. juna u skladu sa zakonom obaviještene sindikalne organizacije u Gradačcu i Novom Travniku.

– Početkom krize u aprilu sa sindikalnim organizacijama je dogovoren status čekanja na rad, na osnovu kojih nije došlo do smanjenja broja uposlenih iako je tada obim poslovanja pao na samo 15 posto od planiranog odnosno prosječno realizovanog u prethodnom periodu. Razlog za uvođenje mjere čekanja na rad je naravno bila tadašnja nada poslodavca da će se globalna situacija i tržište brzo normalizovati, čime bi brzo nastavili prijašnjim obimom poslovanja. Međutim, pokazalo se da su kriza izazvana pandemijom i njene posljedice mnogo dublje i dugotrajnije. Podsticaji od članica EU-a i ostalih država nisu doveli do osjetnije kupovine novih vozila, najvećim dijelom zbog informacija o proširenju pandemije i pooštravanju zaštitnih mjera te globalne zabrinutosti potrošača – dodaju iz uprave, prenijela je gradačačka B1 TV.

– Zbog namjeravanih otkaza, osnivač/vlasnik Društva i Društvo imaju namjeru, na najbolji mogući način za radnike, riješiti njihov radno-pravni status, i to tako što će provesti zakonom propisanu proceduru otkaza, te radnicima isplatiti otpremnine. Društvo će također poduzeti mjere za koje smatra da se pomoću njih mogu izbjeći ili smanjiti posljedice otkaza ugovora o radu zbog ukidanja radnih mjesta/smanjenja broja izvršilaca za određena radna mjesta, odnosno mjere za koje smatraju da bi mogle pomoći radnicima da pronađu zaposlenje kod drugog poslodavca – zaključuje se u saopćenju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79