Kompletna uprava sarajevskog preduzeća Park imenovana štimanjem statuta!

Ured za borbu protiv korupcije dostavio kompletan nalaz Skupštini KS: U preduzeći mijenjali statut da bi imenovali Abdurahmanovića za generalnog, a Čustovića i Mačkića za izvršne direktore

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS dostavio je Skupštini Kantona Sarajevo krajem 2020. godine konačan nalaz o frapantnom imenovenju kompletne aktuelne uprave javnog preduzeća Park, prema kojem je utvrđeno nezakonito postupanje kod imenovanja trenutnog direktora Edina Abdurahmanovića i dva trenutna izvršna direktora Gorana Mačkića i Adnana Čustovića.

Kada je riječ o imenovanju Abdurahmanovića koji je na čelu Parka još od 11. juna 2019., Ured za borbu protiv korupcije je ustanovio nakon prikupljenje dokumentacije da je on u periodu od 11. juna 2019. pa sve do 5. augusta 2020. godine obnašao funkciju vršioca dužnosti direktora suprotno Statutu preduzeća gdje stoji da vršioca dužnosti direktora Nadzorni odbor imenuje na period od dva mjeseca dok mu tek u „izuzetnim slučajevima“ može produžiti mandat i nakon isteka perioda od dva mjeseca.

Kako su konstatovali u nalazu predatim Skupštini KS, KJKP Park nije naveo opravdanost izuzetnog slučaja niti je dalo prihvatljivo obrazloženje zašto je on bio v.d. direktora duže od godinu.
No tu se kod imenovanja Abdurahmanovića na čelo Parka ne završava priča budući da je Ured ustanovio kako je evidentno da je konkurs za njegovo imenovanje poništavan u dva navrata, „ali obrazloženje da je jedan od konkursa poništen navodno zbog formalnih nedostataka u samom tekstu konkursa ne može se smatrati prihvatljivim i opravdanim, te ostavlja prostor za sumnju da se sa okončavanjem konkursne procedure odugovlačilo iz samo Nadzornom odboru poznatih razloga“.

Inače, Abdurahmanović je za direktora Parka na puni mandat od četiri godine imenovan 6. augusta 2020. Međutim, Ured za borbu protiv korupcije je utvrdio da on još prilikom imenovanja kao v.d. direktora nije ispunjavao uvjete propisane u članu 60. Statuta.

-Iz dostavljene dokumentacije proizilazi da Edin Abdurahmanović prilikom imenovanja za v.d. direktora nije uspunjavao uvjete propisane Statutom cijeneći činjenicu da je visoko obrazovanje stekao 2016. a imenovanje se desilo u 2019. godini, pa shodno tome nije mogao u tom momentu imati pet godina radnog iskustva u struci. Također iz dostavljene dokumentacije je vidljivo da je Certifikat o završenom usavršavanju stekao tek šest mjeseci nakon imenovanja za v.d. direktora – ističe se u aktu Ureda za borbu protiv korupcije.

No, nakon toga su uslijedile izmjene Statuta Parka i to na sjednici Skupštine 9. septembra 2019. te su brisanje riječi „u struci“. Iz statuta su izbrisane i riječi „ prošao“ a dodate“ ili se obavezao da će obaviti“ u kontekstu uslova koje se odnose na odgovarajuće usavršavanje.
Iz ovoga je vidljivo, zaključuju u Uredu, da su izmjenama Statuta olakšalo v.d. direktora. Ističu da je indikativno i vrlo upitno zašto je ovo preduzeće donijelo izmjene netom prije raspisivanja konkursa za imenovanje direktora te kako je Nadzornom odboru bila nepoznata činjenica da je osooba koja je imenovana za v.d. direktora nije ispunjavala uvjete.

Kada je riječ o Mačkiću i Čustoviću, koji su aktuelni izvršni direktori Parka, Ured za borbu protiv korupcije je ustanovio da je evidentno oni uopće ne bi mogli aplciirati na konkurs da Statut preduzeća unaprijed nije izmijenjen odnosno da se nije pogodovalo kod definiranja uslova „cijenjeći činjenicu da nijedan od njih njema završen fakultet biotehničkih nauka što je kao uslov bio predviđen Statutom prije njegovih izmjena.

Mačkić i Čustović su kao v.d. izvršni direktori u Parku još od septembra odnosno novembra 2019. te im je i vie navrata produžavan mandat. NO je 4. juna 2020. raspisao konkurs za imenovanje dva izvršna direktora. Na funkciju izvršnog direktora za održavanje zelenih površina pristigla je jedna prijava ito ona od Mačkića, dok je za funkciju izvršnog direktora za proizvodnju, inženjering i kapitalne investicije također pristigla jedna prijava i to ona od Čustovića. Dana 5. augusta 2020. obojica su imenovana na pune mandate od četiri godine prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79