Kompromitiranom tužiocu Kreštalici se sprema novo unapređenje. Uništio je slučaj “Memić”

U srijedu su održani intervjui sa kandidatima koji su se prijavili na konkurs za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo. U utrci za zamjenika aktuelne glavne tužiteljice u KS Sabine Sarajlije su trenutni šef Odjela za privredni kriminalitet i korupciju Sead Kreštalica, tužilac u ovom odjelu Sanin Bogunić te tužilac u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo Jasmin Šoše, koji bi se, prema neslužbenim potvrdama, mogao povući.

Kako saznaje Raport, za sada najviše šansi da bude izabran umjesto trenutne zamjenice Berine Alihodžić ima Kreštalica, koji je prvorangirani na listi.
Uništio slučaj „Memić“

Ko je Sead Kreštalica?

U aprilu ove godine Kreštalica je izabran za šefa Odjela za privredni kriminalitet i korupciju, što je izazvalo veliko negodovanje u javnosti, zbog propusta koje je imao kao tužilac. Ovo imenovanje javnost je doživjela kao nagradu za fule koje je imao u drugom slučaju.

Naime, Kreštalica je javnosti poznat po slučaju Dženan Memić, koji je katastrofalno vodio, te po kriminalnim i korupocijskim aferama, što njegovo eventualno imenovanje dodatno čini apsurdnim.

U slučaju “Memić”, Kreštalica je neosnovano optužio Ljubu i Bekriju Seferovića da u izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo dvadesetjednogodišnji Dženan Memić. Iako su dokazi i porodica ukazivali da se radi o ubistvu, Kreštalica je insistirao na svojoj tezi. Da je na krivom tragu, dokazala je je i presuda Kantonalnog suda u Sarajevu koji je oslobodio Seferoviće svih optužbi.

Kreštalica je kompromitiran i u nekim ranijim slučajevima. 2011. godine bio je i predmet istrage Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a, kada je zatraženo njegovo razrješenje. Odlukom Prvostepene disciplinske komisije tada je suspendiran do okončanja postupka, ali je Drugostepena komisija VSTV-a ukinula odluku o suspenziji.

Tada se vodila istraga o njegovim bliskim kontaktima sa kriminalnim miljeom. Tačnije s trgovanjem optužnicom protiv Mirze Hatića. Kreštalica je, kako se tada navodilo, pregovarao s roditeljima, ali i samim Mirzom Hatićem, te je čak nudio i da se izbrišu dvije tačke s optužnice.
Miješao se u rad Tužilaštva BiH

Pored toga, prema informacijama koje ima Raport, u Tužilaštvu BiH protiv Kreštalice je ovih dana otvorena nova istraga. Naime, nakon što je u Federalnoj upravi policije iskaz dala Amina Ohranović, a po prijavi direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za lažno prijavljivanje, u slučaj se uključio i Kreštalica. Riječ je o famoznoj anonimnoj prijavi koja je krajem augusta podnesena protiv Mehmedagića.

Kakvu je ulogu Kreštalica imao u ovom slučaju?

Kako nam je potvrđeno, Kreštalica je isljeđivao Ohranović, iako slučaj prijave protiv Mehmedagića vodi Tužilaštvo BiH. Dakle, umiješao se u predmet državnog Tužilaštva i o tome nije obavijestio nadležne tužioce – prenosi Raport.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79