Komšić: Ako je Dodik dao Lavrovu ukradenu ikonu, neko mora u zatvor

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH danas je, na zahtjev novinara, komentirao infomacije o ikoni koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Podsjetimo da se ambasada Ukrajine obratila Ministarstvu vanjskih poslova BiH, odnosno uputila je diplomatsku notu u kojoj se traži informacije o ikoni koju je Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, poklonio Lavrovu.

– Ako je riječ o ikoni koja potiče iz Ukrajine i koja je donesena u Banju Luku u toku sukoba u Ukrajini, dakle ukradena, onda, ako hoćemo da smo imalo država, neko mora da ide u zatvor. Ili da sam Dodik kaže odakle mu to, ko mu je to donio i dao. I na kraju krajeva ko mu je to uvalio – rekao je Komšić.

Dodao je da ne može završiti na onome “pojeo vuk magarca” jer je riječ o krađi i skandalu međunarodnih razmjera, odnosno „o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji“.

– Ovo jednostavno mora završiti tamo gdje i jeste prilika, a to je sud. Neko mora otići u zatvor ako je tačno. Dosta stvari ispadnu da nisu tačne, ako je tačno, onda je to odgovor – rekao je Komšić.

Radi se, podsjetimo, o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, kako je i sam Dodik rekao, a čije je porijeklo iz Luganska iz Ukrajine. Na ikoni je otisnut pečat, što bi trebao biti dokaz originalnosti i toga da je ikona kulturna baština Ukrajine, a koja je vrlo moguće otuđena.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79