Komšić: Apsurdno je da nemamo zakon koji štiti žrtve nehumanog i ponižavajućeg tretiranja

Povodom Međunarodnog dana za podršku žrtvama torture, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, apelirao je na najviše organe vlasti, a posebno na resorno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da usvoji Zakon o pravima žrtava torture.

-Mi još uvijek nemamo usvojen zakon kojim bi se zaštitile žrtve raznih oblika nasilja, a Konvencija za borbu protiv torture i drugih okrutnih, neljudskih i ponižavajućih postupanja i kažnjavanja UN-a stupila je na snagu prije više od trideset godina. Apsurdno je da država koja želi biti članica EU nema usvojene zakonske propise u ovoj oblasti. Narušena su osnovna ljudska prava. Sve žrtve proteklog rata, uključujući žrtve seksualnog nasilja, logoraše i sve osobe, koje su doživjele bilo kakav oblik nehumanog i ponižavajućeg tretiranja, moraju dobiti adekvatnu pomoć, zaštitu i odštetu, ističe Komšić, javlja Fena.

U Republici Srpskoj je, kako se dodaje, 2019. godine stupio na snagu Zakon o pravima žrtava torture, dok u Federaciji BiH nikad nije usvojen.

-Ovom prilikom pozivam sve nadležne organe, pogotovo Ministarstvo za ljudska prava BiH i Vijeće ministara BiH, da se aktivno uključe u donošenje zakona na državnom nivou, a ne da žrtve torture budu prepuštene same sebi. To je moralna obaveza svih nas. Ukoliko želimo biti dio Evropske unije, ovakvi zakonski propisi moraju biti sprovedeni. Članovi Saveza logoraša BiH, koji ulažu velike napore u rješavanje njihovog statusa ‘žrtave ratne torture’, i drugi, imaju moju punu podršku da se navedena pitanja zakonski pravedno riješe, kazao je Komšić.

Nakon što je Konvencija UN-a stupila na snagu 1987., na prostorima bivše Jugoslavije, počinjeni su strašni zločini. Stoga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1997. godine Rezolucijom 52/149 proglasila 26. jun Međunarodnim danom za podršku žrtvama torture, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79