Komšić: Cijenu Dodikovog ludila bi mogla platiti Republika Srpska

Željko Komšić na Drugom redovnom Kongresu Demokratske fronte koji se održava u Sarajevu ponovo je izabran za predsjednika stranke.

Na konferenciji za medije upričenoj poslije izbora, govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji. Kazao je da ono što njegov kolega iz Predsjedništva BiH Milorad Dodik priča nema osnova ni u zakonima ni Ustavu BiH.

Hoće li Dodik plaćati vojnike?

“On može da priča šta god hoće, sem da negira genocid, za to se krivično odgovara. Apsolutno je nebitno šta će on uraditi i šta će odlučiti Narodna skupština RS-a, jer o tome oni ne odlučuju. Takve odluke se mogu eventualno donositi u Parlamentranoj skupštini BiH – kazao je Komšić, referirajući se na Dodikove najave da će NSRS povući odluke na osnovu kojih su formirane državne institucije, poput Oružanih snaga, UIO i VSTV-a BiH.

“Kakvu god odluku Dodik i NSRS donesu, ja vas uvjeravam da će Oružane snage, VSTV i sve ono što je u Parlamentarnoj skupštini BiH uspostavljeno nastaviti da postoji – rekao je Komšić.

Podcrtao je da se radi o pogubnoj politici, te se upitao da li to znači da će, čak i da u RS-u bude donijeta takva odluka, biti zatraženo da se vojnici iz RS-a povuku iz Oružanih snaga BiH.

“Pa hoće li im on davati plaće u ovakvoj finansijskoj situaciji u kakvoj je Republika Srpska? On to nije u mogućnosti da ispoštuje. Bez obzira na sve, institucija Oružanih snaga BiH će postojati da postoji, sa Dodikom ili bez Dodika. On, koliko god da je držao sebi da je bitan, važan i da može sve, postoji nešto što se zove Ustav i zakoni – kazao je Komšić.

Upitan o mogućim sankcijama protiv Dodika, Komšić je kazao da je to nešto o čemu odlučuju drugi. Govoreći o sankcijama Evropske unije, kazao je da se uglavnom sankcionišu finansijski tokovi tokovi koji idu do pojedinca, pa bi se moglo dogoditi da “cijenu njegovog ludila plati cijela Republika Srpska” u smislu prekida dotoka finansijskih sredstava.

Što se tiče inicijative za smjenu ministra odbrane Sifeta Podžića, Komšić je konstatirao da će “ministar Podžić ostati ministar Podžić”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79