Komšić: Crna Gora je učinila civilizacijski čin, isto trebaju uraditi BiH i Srbija

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je večeras izglasala Skupština Crne Gore.

“Smatram to civilizacijskim činom posebno zbog činjenice da se time zabranjuje negiranje genocida. Bosna i Hercegovina i Srbija bi morale učiniti isto”, poručio je.

Za Rezoluciju glasalo je 55 zastupnika crnogorske skupštine, 19 je bilo protiv, a sedam suzdržano.

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Rezolucija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da je genocidu stradalo preko osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Na današnjoj sjednici je prihvaćen i amandman koji govori o tome da treba osuditi sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije, suosjećati se sa svim žrtvama i raditi na jačanju povjerenja i pomirenja svih naroda i poštovati sve nevino stradale žrtve, kojih je bilo u svim narodima te da nisu krivi narodi već pojedinci.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79