Komšić: Dodik ne ferma ni dva posto Međunarodnu zajednicu

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte, u razgovoru za N1 ocijenio je kako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt neće smijeniti predsjednika entiteta Republika Srpska, Milorad Dodika.

On je dodao kako bi najbolja taktika protiv Dodika bila “udaranje po džepu”, konkretnije – “da se obustave isplate sa jedinstvenog računa, ono što se prikuplja od PDV-a”. Komšić je iznio i teoriju zašto međunarodna zajednica “trpi” lidera SNSD-a. Kako je kazao za N1, Dodik im je potreban, kao i Zagreb, da kontrolišu stado koje, po lideru DF-a, čine “dominantno Bošnjaci muslimani i ostali koji ne žele da se smjeste u torove”.

Hoće li Schmidt probati smijeniti Dodika?

Neće on ništa probati. Međunarodna zajednica duži niz godina dovela se u poziciju da ih, narodski rečeno, Dodik ne ferma ni dva posto. Gledao sam njegov pres jučer, vrlo inteligentno radi, malo je smanjio ton, ali sva priča je ista.

Stranci su se doveli u tu poziciju da mu ne mogu ništa, čak i da donesu odluku o smjeni ne bi se to provelo. Ako su željeli poslati jaku poruku trebali su obustaviti isplate sa jedinstvenog računa, ono što se prikuplja od PDV-a.

Za koga bi to onda bila kazna, Dodika ili narod u RS-u?

Bila bi kazna i za Dodika i za njegovu politiku koju narod bira.

Uoči posljednjih Schmidtovih intervencija rekli ste da ne očekujete da se bilo šta krupno desi. Kako komentarišete poništenje entitetskog zakona i izmjene Krivičnog? Kakva su očekivanja od Tužilašta?

Schmidt neće smijeniti Dodika, stranci su se doveli u poziciju da mu ne mogu ništa

Tužilaštvo je do sada imalo bezbroj puta osnov da reaguje i nije, pa neće ni sada. Imam utisak da se ovdje čeka da se slegne prašina. Doveli su se do te faze da ih Dodik “ne zarezuje”. Hipotetički da Tužilaštvo pokrene neki postupak sve zavisi od volje Dodika da li će se odazvati. Ko je taj ko će u SIPA-i poslati nalog za privođenje Dodika. Sve ovo je igra mačke i miša i predstava za narod.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79