Komšić i Dodik kao nestašna djeca: Dodik ga tužio evropskim zvaničnicima, Komšić kaže da to niko ne uzima zaozbiljno

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je evropskim zvaničnicima pismo povodom nastupa predsjedavajućeg Željka Komšića na Samitu EU – zapadni Balkan, koji će biti održan 6. oktobra na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Dodik je pisao predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog Vijeća Charlesu Michelu i premijeru Slovenije Janezu Janši.

U svojoj poruci je naveo da je nastup predsjedavajućeg Komšića na ovom samitu “privatan” jer BiH nije donijela odluku o učešću niti je imenovala delegaciju i definisala platformu.

“U skladu s tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH. Budući da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sjednice, ponašanje Komšića je protivpravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsjedništva BiH”, poručio je Dodik.

Naglasio je da Komšić u ovom slučaju izlaže samo lične ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime BiH.

“Zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dvije od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamjene teza”, naglasio je Dodik.

Zaključio je da je von der Leyen direktno stavljena u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH.

“Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju – podržavaju samo raspad”, zaključio je Dodik.

Na ove Dodikove izjave reagirao je predsjedavajući Željko Komšić koji je rekao da za donošenje odluke o njegovom odlasku u Sloveniju nije bila potrebna nikakva sjednica.

“Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH odazvao sam se na poziv. Dodiku je to jasno, a njegove ocjene, prvo da generalni sekretar UN-a ruši BiH, pa sad da BiH ruši predsjednica Evropske komisije su skandalozne i odražavaju stav iz njegovih pisma koje niko i ne uzima za ozbiljno”, poručio je Komšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79