Komšić iz Ukrajine: I vi ste, baš kao i BiH, žrtve agresije i pokušaja nasilnog otimanja teritorije

Komšić iz Ukrajine: I vi ste, baš kao i BiH, žrtve agresije i pokušaja nasilnog otimanja teritorije


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović prisustvovali su Trećem summitu Međunarodne krimske platforme u Kijevu.

Razgovarali su s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o brojnim temama, uključujući i podršku najvećeg dijela BiH borbi Ukrajine u ratu s Rusijom.

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića prenosimo u cijelosti.

– Predsjedniče Zelenski, uvažene ekscelencije, dragi prijatelji!

Kao predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, čast mi je učestvovati na Trećem summitu Krimske platforme i sa ovog mjesta poslati jasnu i nedvosmislenu poruku podrške ukrajinskom narodu u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, što, naravno, uključuje i Krim. Krim je Ukrajina!

Dolazim iz zemlje koja je također bila žrtva agresije i pokušaja nasilnog otimanja teritorije. Kao i u slučaju Ukrajine, vojnoj agresiji daleko jače i veće vojne sile prema Bosni i Hercegovini prethodila je politička, medijska, ekonomska, i svaka druga agresija, uključujući i ona kulturološka – pokušaj poricanja kulturološkog identiteta Bosne i Hercegovine i njenih naroda, predstavljajući ih kao izmišljene, bez obzira na hiljadugodišnju historiju postojanja bosanske državnosti.

Čak su i okolnosti agresije na Ukrajinu i moju zemlju slične. U februaru 1992. godine, bosanskohercegovački građani su glasali na referendumu birajući nezavisnu i suverenu, multietničku, demokratsku, evropsku Bosnu i Hercegovinu. Taj demokratski izražaj volje velike većine građana moje zemlje dočekan je agresijom, etničkim čišćenjem, logorima, genocidom u Srebrenici, opsadom glavnog grada Sarajeva.

Dok smo pratili događaje u Kijevu krajem 2013. i početkom 2014. godine, kada su demokratskim putem Verkhovna Rada i građani Ukrajine jasno poslali poruku da žele svoju zemlju iščupati iz vazalskog odnosa prema Rusiji, te je usmjeriti ka slobodnom dijelu svijeta i Evropskoj uniji, pribojavali smo se sličnog scenarija koji smo iskusili dvadeset godina ranije – ilegalne agresije i pokušaja aneksije suverene ukrajinske teritorije. Ova djela bila su jasno kršenje člana 2. Povelje Ujedinjenih nacija, Helsinškog završnog akta, kao i Sporazuma o prijateljstvu između Rusije i Ukrajine.

Nažalost, otimanje Krima, praćeno etničkim čišćenjem i brojnim drugim kršenjima ljudskih prava i sloboda, bilo je samo uvertira za nastavak agresije koja je uslijedila u februaru 2022. godine. Ovaj put, cilj agresora je bio i ostaje svrgavanje demokratski izabranih ukrajinskih vlasti, potčinjavanje ukrajinskog naroda režimu u Kremlju.

Zajedno, moramo se oduprijeti takvim nakanama i zaštiti osnovne principe međunarodnog prava i poretka, od kojih zavise sigurnost, stabilnost i prosperitet kompletnog svijeta. Nepovredljivost državnih granica, kao i politička nezavisnost suverenih zemalja, moraju biti kolektivno zaštićeni. Oko ovih stvari ne smije biti kompromisa. Braneći svoje pravo da postoji i bude slobodna, Ukrajina danas plaća ogromnu cijenu odbrane tih osnovnih principa. Zato moramo biti glasni i jasni u podršci Ukrajini i osuđivanju agresora.

Hvala vam za pažnju. Slava Ukrajini, zaključio je na kraju Komšić.

Ovo je prvi put da neko od članova Predsjedništva BiH posjeti Ukrajinu od početka rata, koja se već godinu i po brani od ruske agresije, a u međuvremenu je ta zemlja uspjela osloboditi veliki dio teritorija i napraviti velike pomake na terenu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija