Komšić: Izgleda da su “evropski prijatelji” vrlo brzo zaboravili istorijska iskustva i Hitlera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je danas “non-paper” koji je objavio slovenski portal necenzurirano.si, a koji navodno govori o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, te rekao da koliko on vidi, po tom dokumentu – Bosna i Hercegovina ne bi ostala.

Prema tom dokumentu, došlo bi do ujedinjenja RS i Srbije kao i pojedinih kantona u Bosni i Hercegovini i Hrvatske. Kako navodi isti izvor, radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, on nema ni glavu ni potpis.

“Ne bi ostala BiH po tom papiru, koliko ja vidim. Oni tu nude sasvim neku varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego je rat počeo, a i u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke – ili kako to kažu muslimanske. Taj papir, da politika, sve to što rađa te ideje je na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, i u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom i to je pravo zlo o kojem treba da pričamo. Međutim, kako to kod nas ide, ove stvari nisu nove, pojavljivale su se i ranije, i sad kad je to buknulo u punom svjetlu, obasjano svjetlima medijima, vjerujem da se mnogi pitaju šta je ovo. To liči na to da ne treba vam slon upasti u oko da vidite da slon ide na vas. Nisu stvari iznenada i Bog zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču“, komentarisao je Komšić.

Istakao je i da je to opasno, odnosno kako je naveo, taj ekstremni fašizam koji je i nacionalizam i koji je preuzeo vlast u pojedinim evropskim zemljama. “Naravno da je opasniji nego što je bio prije nego se dokopao svih instrumenata vlasti. Više ne možemo da govorimo o umjerenoj kršćanskoj desnici, sad se suočavamo sa nečim što strašno podsjeća na onaj period Drugog svjetskog rata i dešava se pod krovom te evropske kuće. Izgleda da su ti ‘evropski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili istorijska iskustva i Hitlera“, istakao je član Predsjedništva BiH.

Naveo je i da država lobira po tom pitanju i da je taj non-paper ako ništa, kako je rekao, napravio uzbunu o tome šta se sve dešava.

“Da okarakterišemo malo i hrvatski non-paper u tom kontekstu. Nije grub kao ovaj, ali u suštini traži jednu vrstu podjele BiH zasnovane na etničkoj osnovi. Meni nije problem da kažem ali kad kažete takve stvari onda vas proglase huškačem, mnogi se nađu uvrijeđenim, imaju saradnike i u Sarajevu među ljudima za koje ne biste na prvi pogled rekli da mogu to da rade. Zašto to rade je posebna priča”, kazao je Komšić.

Odgovorio je na pitanje novinara zašto se čekalo 40 dana da se izađe u javnost sa navedenim non-paperom te je rekao kako je slovenski predsjednik to rekao nezalažući se za tu ideju, nego izražavajući zabrinutost zbog tih ideja. Kako je naveo, sve treba poduprijeti dokazima, te se iz tog razloga čekalo da se s tim izađe u javnost. Istakao je i da je Milorad Dodik nakon toga u NSRS o tome govorio i da nije spomenuo Pahora te da niko to nakon sjednice NSRS nije spomenuo, uključujući i medije.

Džaferović: Ovo je nešto što vodi Bosnu i Hercegovinu i kompletan region u rat!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79