Komšić komentarisao izjavu Šmita: Trebaće mu vremena da se upozna sa dejtonskim Ustavom

Što se tiče pitanja mog izbora, mogu reći da je insistiranje na etničkom legitimitetu u kontekstu izbornog zakona, negiranje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

To je izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, komentarišući izjavu visokog predstavnika, Kristijana Šmitam, da su Komšića “više birali Bošnjaci nego Hrvati” koje predstavlja.

“Ako se polazi od toga da je samo legitiman onaj ko ima etnički legitimitet, onda se derogiraju i Mišljenje Venecijanske komisije i presude Evropskog suda za ljudska prava koje pokušavaju da otklone, a ne da prošire etničku diskriminaciju. Očito je da će gospodinu Šmitu trebati još vremena u Bosni i Hercegovini, da se upozna sa dejtonskim Ustavom, jer to o čemu govori ne postoji u Ustavu, kako bi u na kraju uvidio sve detalje i kompleksnost tematike”, poručuje Komšić u izjavi za Oslobođenje.

Komšić je ranije pozivao Šmita da Miloradu Dodu zabrani političko djelovanje, a sada za visokog predstavnika ima novi pozov: da nametne izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH po svom nahođenju.

“S obzirom da Šmit kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i po bonskim ovlaštenjima ima mogućnost da mijenja naše zakonodavstvo, pozivam ga da u tome smislu nametne izmjene Ustava i Izbornog zakona, na način kako on misli da to treba, i da onda snosi odgovornost za posljedice takvog antievropskog poteza”, zaključuje Komšić.

Komentarišući izjavu Šmita da je Sarajevo “bošnjački grad“, Komšić je rekao da je to “potpuno nejasna izjava“.

“Sarajevo je od svog osnivanja pa do danas imalo većinsko bošnjačko ili muslimansko stanovištvo, pa prema tome ne vidim zašto bi to samo po sebi, ili bilo kojem civilizovanom čovjeku moglo biti sporno, da ne kažem problem. Sarajevo je opet, istovremeno, kroz vijekove multietnički i kosmopolitski grad”, tvrdi Komšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79