Komšić: Maske su pale, SNSD i HDZ moraju biti kažnjeni

Zemlje zapadnog Balkana trebaju što prije biti integrisane u EU, jedna je od poruka upućenih sa samita procesa Brdo-Brioni, koji je održan u ponedjeljak na Brdu kod Kranja. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, u razgovoru za Patriu kaže kako ne zna da li je poruka upućena sa samita dovoljno snažna da pokrene Bruxelles na konkretnu akciju.

– Mi jesmo potpisali zajedničku deklaraciju, i generalno se složili oko toga, ali pitanje je da li se svi toga držimo. Na samitu sam pokušavao zadržati fokus na prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije za koje smatram da ih moramo ispuniti ako želimo u EU, a vidjeli ste da je Dodik poručio da je on protiv ispunjavanja 14 prioriteta. On se načelno zalaže za EU put, a suštinski je protiv toga, zato sad i izlazi s pričom protiv ispunjavanja prioriteta. Dakle nismo svi isti, i ne šaljemo iste poruke. Mislim da to počinju uviđati i u Bruxellesu, kazao je Komšić.

Dodaje kako su u toku samita otklonjene sumnje u to da će se govoriti o unutarnjem uređenju i opstojnosti BiH.

– Bosna i Hercegovina je neupitna. Pozicija Bosne i Hercegovine je jasna, a to je orijentacija prije svega na članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Reforme na NATO putu idu bržim tempom, zato i jesmo bliži NATO nego EU gdje reforme idu sporijim tempom, isključivo i zahvaljujući onima koji blokiraju taj proces. Znamo o kome se radi. Politika SNSD-a i HDZ-a otvoreno istupa protiv ispunjavanja prioriteta iz Mišljenja EK. Međutim, ni takva politika neće vječno potrajati. Za to će na kraju snositi posljedice, napomenuo je Komšić.

Naglasio je kako u toku sastanka kojeg je održao sa predsjednikom Hrvatske Zoran Milanović nisu uopće razgovarali o tome da li je on legitimni predstavnik Hrvata u BiH.

– Dodik je pokušavao da otvara tu i slične teme, niko mu ništa nije odreagovao na to, pa ni Milanović, tako da se obrukao jer je želio ponovo da izvede neku predstavu za javnost. Milanović je posao obavljao onako kako ga obavljaju diplomate, izjavio je Komšić.

U toku razgovora se osvrnuo na sada već otvoreno protivljenje SNSD-a i HDZ-a provođenju 14 prioriteta iz Mišeljenja Evropske komisije.

– Čim je objavljeno Mišljenje Evropske komisije, dakle sada već prije dvije godine, odmah sam kazao da ono nikako ne ide naruku HDZ-ovim zahtjevima pa ni SNSD-u, jer oni ne prihvataju evropske standarde i u ispunjavanju prioriteta vide put Bosne i Hercegovine ka građanskom uređenju. Sada konačno padaju maske, oni otvoreno istupaju protiv EU i Mišljenja EK, što je za mene bilo potpuno očekivano. Međunarodna zajednica, prije svega članice EU, ukoliko zaista žele pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka EU, morati će da posegnu za sankcijama prema onima koji se protive realizaciji prioriteta iz Mišljenja EK, kao što su to SAD uradile s Dodikom. Oni će sigurno nastaviti sa blokadama jer nastoje da zadrže postojeći etničko – konstitutivno uređenje države koje jedino njima odgovara, iako ne postoji nigdje u normalnom i demokratskom svijetu, kazao je Komšić za Patriu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79