Komšić: Neću dati saglasnost za istočnu i južnu interkonekciju bez državnog zakona o gasu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je da neće dati potpis na izgradnju istočne i južne interkonekcije bez usvajanja državnog zakona o gasu.

Komšić je gostujući na Hayat u emisiji “Istraga sedmice” koju uređuje Avdo Avdić naglasio da je to njegov kategoričan stav.

– Dajte državni Zakon o gasu, pa ćemo razgovarati o istočnoj i južnoj interkonekciji. Južna interkonekcija ne bi bila problema da BH Gas nosi taj posao. U međuvremenu je HDZ napravio u jednom kantonu preduzeće da preuzme taj posao od BH Gasa bez zakonskog uporišta. Zaustavi te se, neka se zakonom neke stvari regulištu. Oni nama govore da smo ovisni o ruskom gasu.

Traži se da ne ovisimo više o Rusima, nego o Zagrebu. Te gasne instalacije su položene do Travnika i tu bi se trebala spoijiti južna interkonekcija. Ne bi bio problem kuda bi išao gas, nego pod kojim uvjetima. Ko gazduje trasportom i distribucijom gasa.

Milorad Dodik neće glasati za Zakon o gasu, a ja bez tog na Predsjedništvu BiH neću da glasam za interkonekciju. Mislim da je i Denis Bećirović sklon mom stavu i to znači da zasad nema ništa o ovim projektima – kazao je Komšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79