Komšić: Oni što su probali disoluciju BiH, završili su u Hagu i pod zemljom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima nakon što je otkazana sjednica Predsjedništva da se mora naći kompromis.

– S obzirom na to da je politička situacija i da živimo u takvom vremenu da nije važno šta piše Ustav, da se držimo Ustava i zakona, ne bismo ni došli u situaciju da razgovaramo o ANP-u. Imali bi mandatara. Ne bih želio da BiH uđe u krizu i uništimo stvari koje su dobre.

Na prošloj sjednici Predasjedništva pokušao sam ići s kompromisom, da varijante koja će omogućiti situaciju gdje niko neće biti poražen ni specijalni pobjednik. U BiH je važno biti pobjednik, što dugoročno gubite to nikoga ne interesuje. Pozivam da nađemo kompromis. Kompromis leži u činjenicama koje trebamo prihvatiti – poručio je Komšić.

Da se držimo Ustava i zakona ne bi ni došli da pričamo o NATO-u i MAP-u imali bi mandatara ranije, kazao je on.

– Ne bih želio da BiH uđe u takvu vrstu krize – kazao je Komšić.

Na novinarsko pitanje šta je najgori scenarij nakon ovoga, Komšić je odgovorio:

– Ide NSRS dokle će nas to odvesti. Niko neće biti bolji od svega. Kompromis je ono što već imamo, Trebamo prihvatiti činjenice, to je MAP, to je NATO. Postoji bojazan da Dodik iskoristi da se pokrene taj plan za diosluciju zemje.

To su neki probali i 1992. godine. Gdje su sad ti? Nađite ih, gdje su, u Hagu i pod zemljom, Ne postoji taj niti se rodio ko može to da uradi. Želim da vjerujem da će se dogovor postići ali se bojim da je ovdje drugi scenario izvjesniji – poručio je Komšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79