Komšić: Pokušat ću “otopliti” odnose prije svega sa Zagrebom i Beogradom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za Federalnu TV izjavio je u ponedjeljak da nakon izbora u BiH u oktobru prošle godine nije bilo zvaničnih sastanaka sa političkim vrhovima susjednih zemalja.

Objašnjavajući na šta je konkretno mislio kada je preuzimanjem osmomjesečnog predsjedavanja Predsjedništvom BiH 20. jula najavio pokušaj rješavanja pitanja razgraničenja sa susjednim zemljama, Komšić je rekao da je riječ o pokušaju da se sa vrhovima susjednih zemalja otopliti odnos, prije svega sa Zagrebom i Beogradom, prenosi Radiosarajevo.

“Da li će oni na to pristati ja ne znam, do sada nisu pokazivali neku želju”, rekao je Komšić.

Dodao je da pitanje granice i razgraničenja naših država već je na stolu dvije decenije.

Istakao je da je oko pitanja razgraničenja lakše komunicirati sa Srbijom jer je sva vlast skoncentrisana na jedno mjesto, dok je to teže u slučaju Hrvatske, jer “gospodin (Andrej) Plenković i kao premijer i kao šef HDZ-a u Hrvatskoj ne kontroliše apsolutno situaciju ni u HDZ-u ni u svojoj Vladi”.

“Sa Hrvatskom imamo taj problem granice na moru, oni ne žele da pristanu da se realizuje taj čuveni sporazam Tuđman – Izetbegović koji je definisao granicu, i imamo taj problem koji se pojavljuje gore na Kostajnici. Dakle, Hrvatska je ta koja odbija da riješi problem, mada već imamo potpisan sporazum između dva pokojna predsjednika”, zaključio je Komšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79