Komšić: Probuđen je velikosrpski projekat – Jedni prodržavaju četnike, a drugi ih se boje

Komšić: Probuđen je velikosrpski projekat – Jedni prodržavaju četnike, a drugi ih se boje


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je o posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori, o radu Predsjedništva, odnosima sa SDA te šansama i idejama o nekom budućem ujedinjenju ljevice, piše Klix.

Najaktuelnija priča u regiji su dešavanja u Crnoj Gori. Atmosfera je uslovno rečeno toksična. Šta je rješenje i kako zaštititi nacionalne i vjerske manjine, prije svega Bošnjake?

– To je pitanje za aktuelnu, ali još više i za buduću vlast u Crnoj Gori, iako je razlika između te dvije vlasti po ovom pitanju već vidljiva. Za vrijeme odlazeće vlasti nacionalne manjine su bile ravnopravne i ta ravnopravnost nije dovođena u pitanje. Od prije par dana nacionalne manjine već žive u strahu. Iz dana u dan svjedoci smo novim jezivim porukama i potezima koji dolaze od pristalica vlasti koja tek treba preuzme odgovornost. Očekujemo od većeg i zdravijeg dijela crnogorskog društva da stane u zaštitu svojih komšija.

Kakve odnose očekujete sada sa Crnom Gorom s obzirom da s tom državom do sada nismo imali otvorenih pitanja?

– Sa crnogorskim narodom i dalje ćemo održavati prijateljske odnose, a što se tiče nove vlasti to će ovisiti o potezima koju budu povlačili. Ako se po jutru dan poznaje onda ne sluti na dobro. Međutim, želim vjerovati da će se Crna Gora vratiti na put euroatlanskih integracija i građanske države. Poruke o novim Srebrenicama koje se sada plasiraju iz krugova pristalica nove parlamentarne većine treba da zabrinu cijeli svijet, jer očito je da mi ovdje u regionu još uvijek imamo posla sa tom politikom mržnje i zločina.

Zašto ste otvoreno podržali Mila Đukanovića? Da li kao “manje zlo” ili je to jedini čovjek koji je garant mira u toj zemlji. Ovo vas pitamo s obzirom na dobro poznate priče o ulozi Đukanovića u kriminalnim aferama, stavovima tokom devedesetih i slično.

– Valjda je iz prethodnih odgovora jasno zašto smo podržali Đukanovića. Milo Đukanović je obnovio nezavisnost države Crne Gore, uveo Crnu Goru u NATO, doveo je pred vrata Evropske unije, harmonizirao unutrašnje odnose u državi, zaštitio nacionalne manjine. Radi se o državniku sa kojim smo riješili sva pitanja između naše dvije države, i upravo je njegovo djelovanje jedan od glavnih razloga zato što, kako kažete, nemamo otvorenih pitanja.

Nova parlamentarna većina sastoji iz dva elementa; jedan koji podržava četničko divljanje i drugi slabiji dio koji to možda i ne podržava, ali se četnika boji i nema snage da im se suprotstavi. Nažalost, zahvaljujući novoj većini, zvaničnom Beogradu i SPC-u probuđen je velikosrpski projekat koji nastoji povezati Beograd, Banja Luku i Podgoricu. Ali neka ne zaborave da je Podgorica crnogorska, a Banja Luka bosanska, a tako će i ostati. Neka se ne zanose, mi ih se ne bojimo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija