Komšić u Beču: Sve naše diplomatske aktivnosti vodit će ka punopravnom članstvu u NATO

Bez jakih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sama država ne može računati na zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Stabilne i jake Oružane snage Bosne i Hercegovine glavna su garancija opstanka i stabilnosti države Bosne i Hercegovine, te poluga koja nikada, ni bilo čim ne smije biti dovedena u pitanje, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, tokom obraćanja na Svečanom prijemu u Beču organizovanom povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Podsjetio da je prije 17 godina, donošenjem Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, započeo je proces uspostavljanja profesionalnih Oružanih snaga naše domovine, obučenih za različite vidove djelovanja i aktivnosti.

“Ti propisi nosili su sa sobom, tada od velikog značaja snažnu poruku, a to je da dijelom Oružanih snaga BiH mogu biti svi, bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Jedini bitan uslov je bio biti sposoban podnijeti izazove koji su sastavni dio bavljenja ovim poslom. Rekao sam ovo već jednom, ali vrijedi ponavljati, 1. decembar – Dan Oružanih snaga BiH – je dan podsjećanja na doprinos onih koji su, ulažući puno znanja, truda i odricanja, stvorili Oružane snaga Bosne i Hercegovine kakve danas imamo”, rekao je Komšić.

Iako se radilo o veoma kompleksnom procesu, za koji su bili potrebni odlučnost i strpljenje, danas se sa sigurnošću može reći da je proces uspostave Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jedan od najboljih primjera uspješne reforme u našem društvu i državi, dodao je Komšić.

Istakao je strategija vanjske politike BiH, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, vrlo jasna.

“U tom dokumentu istaknuto je da u nastavku provođenja aktivnosti na reformskim procesima u našoj zemlji NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Ne kažem da će biti lako privesti taj proces kraju, mnogo je posla pred nama, ali sve naše diplomatske aktivnosti vodit će ka punopravnom članstvu u NATO savez, što je od velikog značaja za sigurnost, stabilnost i sveukupan napredak Bosne i Hercegovine”, rekao je Komšić.

Za ukupan razvoj Oružanih snaga BiH, dodao je, od naročitog značaja je jačanje personalnih kapaciteta kroz obuku vojnika, podčasnika i časnika, te obrazovanje vojnog kadra u inostranstvu. S tim u vezi, Komšić je pozdravio uspješnu saradnju između Federalnog ministarstva odbrane Austrije i Ministarstva odbrane BiH, a koja se ogleda kroz projekat školovanja naših kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji.

“Bez jakih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sama država ne može računati na zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Stabilne i jake Oružane snage Bosne i Hercegovine glavna su garancija opstanka i stabilnosti države Bosne i Hercegovine, te poluga koja nikada, ni bilo čim ne smije biti dovedena u pitanje”, poručio je Komšić.

Još jednom je, u ime vrhovnog komandanta Oružanih snaga BiH i u lično ime, svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga BiH čestitao Dan Oružanih snaga i 17. godišnjicu osnivanja.

Prenosi bhrt.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79