Komšić: U ovim geopolitičkim okolnostima ne smijemo eksperimentisati s izbornim procesom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da Bosna i Hercegovina u novonastaloj geopolitičkoj situaciji, odnosno u konfrontaciji dviju vrsta vrijednosti, demokratske i autokratske, ne može sebi dopustiti takav luksuz kao što je eksperimentisanje s izbornim procesom.

“Upravo izborni proces kao okosnica demokratskog poretka neke države i društva, u bilo kojem slučaju ne smije biti doveden u pitanje, a što prije svega odnosi na špekulacije o odgađanju izbora. U ovom trenutku konfrontacije dva sistema vrijednosti, neophodno je prije svega osigurati kontinuitet izbornog procesa sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine”, kazao je Komšić.

On kaže kako svako eksperimetisanje može samo prouzrokovati destabilizaciju i institucija i države.

“Bosna i Hercegovina iznad svega zaslužuje stabiliziranje ukupnih društvenih i političkih prilika. Osim toga, u novonastalim globalnim okolnostima koje izazivaju strepnju, kontinutet izbornog procesa i integritet demokratskog poretka su civilizacijska i generacijska odgovornost i minimum našeg doprinosa stabilizaciji prilika u regionu. Samo na taj način ćemo u okviru naših mogućnosti biti na pravoj strani”, rekao je Komšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79